Германия, Франция, Италия и Испания настояват за бърза оценка на Фонда за възстановяване

Финансовите министри Олаф Шолц (Германия), Бруно Льо Мер (Франция), Даниеле Франко (Италия) и Надя Калвиньо (Испания) по време на съвместната декларация в сряда (28 април).

Финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания призоваха държавите членки в сряда (28 април) да представят своите планове за възстановяване и притиснаха Европейската комисия да ускори оценката на инвестициите и предложенията за реформи.

В четвъртък Комисията потвърди представянето на окончателните проекти на Португалия, Гърция и Германия. Очаква се ЕК да получи останалите планове до полунощ в петък.

Шолц и Льо Мер призоваха останалите държави да изпратят своите предложения и да ратифицират възможно най-скоро решението за собствените ресурси, необходимо за заемане на 800 млрд. eвро за финансиране на Фонда за възстановяване.

“Времето е от съществено значение, както вече казаха останалите колеги, и бързото одобрение на плановете ще бъде от ключово значение, за да се гарантира, че нашите действия на национално ниво продължават да взаимодействат с тези на нашите съседи”, каза испанецът Калвиньо.

Льо Мер призова Комисията да оцени плановете възможно най-бързо, така че те да могат да бъдат одобрени от Съвета най-късно през юли.

“Това ще позволи парите да бъдат отпуснати преди края на лятото”, каза френският финансов министър.

Главният говорител на Комисията Ерик Мамер посочи в сряда, че това е сложен процес, предвид огромния обем информация, която държавите членки изпращат, работата, необходима за превръщането на предложенията в законодателни текстове и необходимостта от правилна оценка на плановете на стойност 800 милиарда евро.

“Няма да губим нито една минута, но въпреки това се нуждаем от малко време”, посочи той.

Мамер припомни, че създаването на фонд за възстановяване е съвместно начинание, тъй като държавите членки все още трябва да завършат ратификацията на решението за собствените ресурси.

Осем държави от ЕС все още не са одобрили решението, въпреки че Еврокомисията предвижда това да бъде приключено до края на май, така че да може да се търси финансиране от пазарите през юни.

Оценката на плановете за възстановяване ще отнеме малко повече време. След като проектите бъдат официално представени, Комисията има два месеца да се произнесе, а Съветът, което означава 27-те държави членки, още един.

В резултат на това първите трансфери няма да пристигнат по-рано от края на юли, една година след като лидерите на ЕС се съгласиха да създадат фонд за възстановяване.