Германия ще инвестира милиарди, за да върне производството на полупроводници в Европа

Европа изостава не само по количество, но и по отношение на качеството. Най-модерните микрочипове, които се използват в смартфони, компютри и други високотехнологични устройства, в момента се произвеждат почти изключително в Азия. [SCHUTTERSTOCK/genkur]

Като част от голям европейски проект, Германия планира да инвестира няколко милиарда евро за връщане на производството на полупроводници в Европа, с цел укрепване на германския и европейския технологичен суверенитет.

За да насърчи разширяването на микроелектрониката в Германия, министърът на икономиката Петер Алтмайер проведе разговори с 50 представители на европейската и международната индустрия за полупроводници в сряда (1 септември), за да ги насърчи да инвестират в Германия, като им представи пакет от подкрепа.

“Достъпът до достатъчно микрочипове ще бъде елемент на бъдещата конкурентоспособност за всяка успешна глобална икономика през следващите години“, подчерта Алтмайер на пресконференция в сряда.

“Това означава, че трябва да действаме, ако искаме да запазим технологичния си суверенитет“, добави Алтмайер.

В рамките на Европейската инициатива “Важни проекти от общ европейски интерес“ – един от ключовите инструменти на ЕС за стимулиране на инвестициите и намаляване на зависимостта от вноса, германското правителство възнамерява да инвестира около 3 милиарда евро за възстановяване на производствените мощности по протежение на цялата верига на стойността на производството на полупроводници.

Тази инициатива се мотивира главно от недостига на доставки в световен мащаб, което води до производствени загуби в цялата индустрия. Търсенето на полупроводници нараства драстично през последните години, което отчасти се дължи на увеличеното търсене  заради Индустрия 4.0 и Интернет на нещата.

Според Алтмайер Германия трябва да се подготви по-специално за цифровите и екологични предизвикателства на бъдещето. Електронната мобилност и Индустрия 4.0 изискват много по-мощни полупроводници, отколкото в момента се произвеждат в Германия и Европа.

Европа изостава

От години производството на полупроводници в Европа е в упадък в сравнение с производството в останалата част на света. Европейският дял спадна от 35% през 1990 г. до сегашните оскъдни 9%.

Сега Европейската комисия иска да обърне тази тенденция. Целта е ЕС да покрие 20% от международното производство до 2030 г. Но тъй като пазарът расте с експоненциални темпове, производствените мощности ще трябва да се утроят, за да достигнат целта за 2030 г., поставена от Комисията.

Европа изостава не само по произведено количество, но и по отношение на качеството. Най-модерните микрочипове, които се използват в смартфони, компютри и други високотехнологични устройства, в момента се произвеждат почти изключително в Азия.

Европейските производители, като NXP или Infineon, се фокусират главно върху производството на полупроводници за индустрията, които са технологично по-малко усъвършенствани от полупроводниците, разработени от техните азиатски конкуренти.

Азиатски компании като TSMC или Samsung вече се специализират в производството на 3-нанометров процес на производство на полупроводници – ново, подобрено поколение силициеви полупроводникови чипове с повишена плътност на транзисторите и намалена консумация на енергия.

Пъpвoнaчaлнo ТЅМС oбeщa 3 нaнoмeтpoв тexнoлoгичeн пpoцec пpeз 2023 гoдинa, нo после мeниджмънтът нa ĸoмпaниятa ycĸopи cтpoитeлcтвoтo нa нoви фaбpиĸи и тaзи пpoдyĸция щe излeзe нa пaзapa пo-paнo. Сpeд ocнoвнитe ĸлиeнти нa тaйвaнcĸaтa ĸoмпaния ca гигaнти ĸaтo АМD, Nvіdіа и Аррlе.

Европа изостава, тъй като повечето от нейните производствени мощности-с изключение на завода на Intel в Ирландия-се фокусират върху 20-нанометровото производство. Но ЕС е готов да преодолее тази пропаст.

През декември миналата година комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че блокът ще се съсредоточи върху високотехнологичния сектор в производството на полупроводници и е насочил вниманието си към развитието на 2-нанометрово производство на европейска земя.

Правилният път към цифровия суверенитет?

Алтмайер е уверен, че целта от 20% може да бъде постигната до 2030 г., а технологичното изоставане в производството може да бъде намалено чрез финансиране по инициативата “общ интерес”, което от своя страна трябва да насърчи повече производители на полупроводници да инвестират в Германия и Европа.

Министърът се позова на успешна история от 2018 г., когато 1 милиард евро публично финансиране чрез инициативата е увеличило три пъти размера на частните инвестиции. Той отбеляза, че това е “правилният инструмент за запазване на суверенитета на Европа“.

Германските и европейските амбиции също бяха приветствани от индустрията.

“Съобщенията на европейско ниво и от германското правителство са правилни и важни за нашата индустрия“, каза Франк Бьозенберг, ръководител на офиса на “Силициевата Саксония” – един от най-големите центрове за микроелектроника в Европа, пред EURACTIV.

“Светът не чака Европа“, добави той.

Други обаче се съмняват в жизнеспособността и осъществимостта на инвестиционната офанзива.

Постигането на целта от 20% е “напълно нереалистично“, каза Никълс Поатие от мозъчния тръст Бройгел. Европа все още изостава от други страни като САЩ или Япония, особено по отношение на размера на инвестициите.

Увеличаването на броя на производствените обекти само по себе си не води автоматично до по-малка зависимост и по-голям цифров суверенитет, “тъй като в глобалната световна икономика веригите на доставки са толкова тясно свързани през толкова много граници, че зависимостите остават, дори ако подотраслите на полупроводниковата индустрия се разширят масово на местно ниво “, обяснява Поатие.

Ето защо ЕС би било по-добре да посъветва да инвестира в съществуващите силни страни, вместо да води тежка битка, добави той.