Германският антимонополен регулатор разследва Гугъл

Във вторник германският регулатор по конкуренцията започна две производства срещу "Гугъл".  [EPA-EFE | Roman Pilipey]

Германската федерална антимонополна служба започна две производства срещу Гугъл във вторник (25 май). Тя ще разследва дали интернет гигантът се възползва от господстващо си положение на пазара и обработката на потребителски данни.

След Фейсбук  и Амазон това е третата американска технологична компания, която ще бъде разследвана, откакто промененият германски закон за конкуренцията влезе в сила. Наказателното производство е насочено срещу Гугъл Германия, Гутъл Ирландия и компанията майка Алфабет.

В първите производства срещу Гугъл германските антимонополни органи ще проверят дали технологичния гигант дава достатъчно богат избор на потребителите и как използва техните лични данни.

“Поради големия брой цифрови услуги като търсачката, YouTube, Maps, операционната система Android или браузърът Chrome, Гугъл се счита за изключително важен за конкуренцията на пазарите“, обясни председателят на антимонополистите Андреас Мунд.

Втората съдебна процедура разглежда работата на технологичния гигант с потребителски данни, по-специално “стратегическото предимство“ на компанията и нейния “установен достъп до конкурентно важни данни“.

Тъй като бизнес моделът на Гугъл се основава на обработката и анализа на потребителските данни, органът по конкуренцията поставя въпроса “дали потребителите имат достатъчен избор за използването на техните данни от компанията, когато  използват услугите й“, каза Мунд.

Говорител на Гугъл подчерта пред EURACTIV, че технологичната компания “ще си сътрудничи активно с германския орган по конкуренция“. В същото време компанията отхвърли обвиненията.

“Хората избират Гугъл, защото е полезен, не защото са принудени или защото не могат да намерят алтернативи. Потребителите в Германия имат огромен избор онлайн и ние даваме на хората лесен контрол за управление на тяхната информация и ограничаване на използването на лични данни “, обясни говорител на американската компания пред EURACTV.

Модернизирано законодателство за конкуренцията

Германските антимонополни власти вече започнаха разследвания срещу Фейсбук през януари и срещу Амазон в началото на май.

Производството се основава на нов инструмент за антитръстово законодателство, който беше приет през януари.

Основната цел на реформата беше да направи цифровото пространство по-справедливо и да създаде закон за конкуренцията, съобразен с цифровите компании, “като установява ясни правила за цифровите пазари“, обясни германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

Поради динамиката на цифровата икономика и бързия растеж на цифровите платформи, законът се стреми да предотврати господстващото положение на цифровите компании, като се намесва по-бързо и ефективно и забранява подобно поведение преди това да доведе до проблеми.

Федералната служба подчерта, че изменението в нормативната уредба прави германското законодателство в областта на конкуренцията “международен пионер“. Нови разпоредби на законодателството в областта на конкуренцията се изготвят в момента и на европейско ниво.

ЕК настоява за санкции за нарушения на правилата

През декември миналата година Европейската комисия представи законодателната си инициатива за регулиране на цифровите пазари. Законът за цифровите пазари  задължава големите цифрови компании – така наречените “портали“ – да изпълняват голям брой изисквания, за да попречат на една компания да установи доминираща пазарна позиция.

Вместо да доказва доминиращото поведение пазара на дигиталната платформа в продължителни производства, законът създава обширен набор от правила, за да гарантира лоялна конкуренция.

В предварителната си форма мярката предвижда строги санкции в случай на нарушение на правилата – до 10% от годишните приходи на цифровите компании.

В момента се водят интензивни преговори по проекта на ниво ЕС. Германия обаче е особено загрижена за отговорността.  В сегашния си вид само Европейската комисия ще отговаря за прилагането на закона, което до голяма степен ще остави страните от блока встрани от този процес.

Берлин иска да наложи централна роля на националните власти за контрола на цифровите компании.

Заедно с Нидерландия и Франция Берлин възнамерява да представи писмо със съответните искания до Комисията през следващите дни.