Германският съд ще се произнесе за „Северен поток 2“ на 25 август

Служителки на "Газпром" пред екрана проекта на тръбопровода "Северен поток 2" по време на 20 -тото международно изложение за оборудване и технологии за нефтената и газовата промишленост "Нефтегаз" в Москва, Русия, 26 април 2021 г. [ EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

Германски съд ще реши на 25 август дали правилата на Европейския съюз, които изискват разделянето на производството на енергия от транспорта и търговията, трябва да се прилагат към газопровода „Северен поток 2“.

Решението няма да повлияе на завършването на противоречивия проект, според които консорциум, подкрепян от руския гигант „Газпром“, ще доставя сибирски газ в Германия под Балтийско море. Съдът трябва да реши дали планираните експлоатационни правила са дискриминационни.

Европейският газов пазар очаква с нетърпение началото на руските потоци по тръбопровода, които може да са факт по-късно тази година, тъй като цените на газа в региона достигнаха рекордни нива, отчасти поради ниските доставки на втечнен природен газ и рекордното намаляване на запасите само за година.

Проектът за 11 милиарда долара с транспортен капацитет от 55 милиарда кубически метра се сблъска с политическа съпротива от Вашингтон, както и с недоволството на Украйна и Полша, през чиято територия в момента руският газ трябва да премине по пътя си към Западна Европа.

Делото пред Висшия окръжен съд в Дюселдорф се фокусира върху правилата на ЕС, които изискват да има „независими“ предприятия или отделни компании за производството, транспорта и разпределението на газ, след като тръбопроводът достигне германска територия. Ако съдът се произнесе срещу консорциума, той може да бъде принуден да проведе търгове с  трети страни.

Правилата бяха изменени през 2019 г., като Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) заяви, че ходът е бил насочен към възпрепятстване на работата по тръбопровода.

Компанията призова за преразглеждане от съда в Дюселдорф на решение от май 2020 г. на германския енергиен регулатор.

Предшественикът на проекта – „Северен поток 1“, бе освободен от тези правила при откриването си през 2011 г., тъй като по това време той е разглеждан като междусистемна връзка, а не като директен доставчик.

Според експерти „Северен поток 2“ може да заработи още през октомври, а обемите на доставките ще зависят от сработването на двете тръби на съоръжението и от ситуацията на газовия пазар. Възможно е дори да се окажат по-високи от обявените от „Газпром“.