Германски автомобилни гиганти затварят частично заради недостиг на полупроводници

Както на ниво ЕС, така и на местно ниво, вече са започнали инициативи за връщане на производството на полупроводници в Европа. [SHUTTERSTOCK]

Германската автомобилна индустрия продължава да се бори със сериозен недостиг в доставките на полупроводници. В същото време националните и европейските власти се опитват да увеличат местните производствени мощности.

Недостигът на доставки принуди Daimler да изпрати хиляди служители на краткосрочна почивка в няколко завода в цялата страна, съобщи производителят във вторник (27  юли). Липсата на полупроводници засегна и автомобилния гигант Volkswagen, който претърпя големи загуби от продажби.

Само през първото тримесечие на 2021 г. около 100 000 превозни средства не бяха произведени заради затруднения, което доведе до загуба от 2,5 милиарда евро в продажбите.

Полупроводниците са от съществено значение за автомобилната индустрия, тъй като “почти всички функции в превозното средство се основават на електронно управление от полупроводници“, каза за EURACTIV Йоахим Дамаски, управляващ директор на германската асоциация на автомобилната индустрия.

С преминаването към електронна мобилност проблемът може да се задълбочи, защото “търсенето ще продължи да се увеличава значително през следващите години“, добави Дамаски. Други индустрии също са загрижени, но според проучване на асоциация Bitkom 94% от германските компании зависят от внос на различни компоненти за дигитализацията.

Микроелектрониката е в основата на цифровия преход на икономиката и преминаването към Индустрия 4.0. „Микроелектрониката е основата за бъдещи иновации в почти всички области на приложение в основните индустрии на Германия“, обясни говорител на икономическо министерство.

Тя е “от решаващо значение разширяването на капацитета в Германия и Европа“, за да се “укрепи цифровият суверенитет и конкурентоспособността на европейската икономика“, добави говорителят.

Цифров суверенитет на Европа

Съществува широко съгласие както в Германия, така и в Европейския съюз за необходимостта от намаляване на зависимостта от американските и азиатските производители.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон повтори във вторник (27 юли) необходимостта да се даде по-силен тласък на суверенитета на общността, що се отнася до полупроводниците.

Европа изостава много по отношение на производството на полупроводници. През последните 30 години делът на ЕС в световното производство спадна с 35% и в момента е в застой на 9%. Сред основните причини е конкуренцията от Азия, където производството е с 30-40% по-евтино.

За да се спре тази “опасна зависимост“ от отделните доставчици и да се засили “стратегическият суверенитет“ на ЕС, Волфганг Нидермарк от Федерацията на германските индустрии призовава “изгубените“ капацитети и компетенции да бъдат върнати с държавна подкрепа.

Как трябва да се върне производството на полупроводници

Както на ниво ЕС, така и на национално ниво, вече са започнали инициативи за връщане на производството на полупроводници в Европа.

В началото на юли Европейската комисия сложи началото на инициативата Алианс за процесори и полупроводникови технологии, за да укрепи производствения капацитет на континента и да се доближи до целта да удвои пазарния дял в производството на полупроводници.

Освен това Германия е заделила 1 милиард евро за инвестиции и иновации в производството на полупроводници до 2023 г. като част от важните проекти от общ европейски интерес в областта на микроелектрониката.

Нови полупроводникови съоръжения

Усилията на Европа и Германия вече изглежда дават резултат.

През юни германската компания Bosch откри първата изцяло дигитализирана фабрика за полупроводници в Дрезден, често наричана “Силициевата Саксония“.

Водещият световен производител на микрочипове, тайванската компания TSMC, пък обяви на годишното си общо събрание в Тайпе в понеделник, че инвестициите в нова фабрика за полупроводници в Германия в момента се “обмислят сериозно“.

В момента Intel също обмисля инвестиции на стойност милиарди в ЕС. Германия, Франция, Белгия и Нидерландия са сред водещите претенденти за производствената база от 20 милиарда евро.

Изпълнителният директор на Biktom Бернхард Роледър смята, че идеята за увеличаване на производството в Европа за решаване на проблема с доставките е “погрешно схващане“. Производителите на полупроводници не могат просто да се освободят от договорните си задължения “по призив на местни клиенти“, каза Роледър пред EURACTIV.

Според него новият европейски алианс трябва да се съсредоточи върху диверсификацията на веригата на доставки, за да бъде “по-малко податлив на изнудване в бъдеще и да се възползва от огромните възможности на световните пазари на полупроводници от Германия и Европа“.