Големи международни банки са изпрали парите на олигарси, престъпници и терористи

Международният консорциум на разследващите журналисти се позова на изтекли американски правителствени документи.

Пет големи международни банки са изпирали парите на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни санкции. Това обяви Международният консорциум на разследващите журналисти, позовавайки се на изтекли тайни американски правителствени документи.

Световните банки “Джей Пи Морган Чейс“, “Ейч Ес Би Си“, “Стандарт Шетърд“, “Дойче Банк“ и “Банк ъф Ню Йорк Мелън“ са били наясно, че въпросните транзакции са подозрителни, но са продължили да работят с  милиарди долари “мръсни пари“.

Международният консорциум на разследващите журналисти твърди, че тези пари идват от мафиоти, измамници и корумпирани режими. Това не пречи на големите банки да  продължават да печелят от тези опасни опасни играчи, дори след като властите в САЩ им наложиха глоби  заради провала им в спирането на потоци мръсни пари.

Проблемът е, че американските агенции, отговорни за прилагането на законите за пране на пари, рядко преследват супер банките, които нарушават закона. А дори да ги глобят, за тях това са незначителни суми, в сравнение с огромните приходи от изпраните пари през международната финансова система.

В някои случаи банките продължават да се възползват от незаконните средства, дори след като американските власти са ги заплашили със съд.

“Джей Пи Морган Чейс“, най-голямата банка със седалище в САЩ, е прехвърляла пари на хора и компании, свързани с масовото разграбване на публични средства в Малайзия, Венецуела и Украйна, разкриват изтеклите документи.

Банката също така е изпрала над 50 милиона долара в продължение на десетилетие, показват записите на Пол Манафорт, бивш мениджър на президентската кампания на Доналд Тръмп. Банката извършила транзакции с Манафорт за най-малко 6,9 милиона долара. Това се случи след като той подаде оставка от кампанията заради обвинения в пране на пари и корупция заради връзките му с проруска политическа партия в Украйна.

Най-голямата британска банка “Ейч Ес Би Си“ пък е покровителствала световноизвестната пирамидална схема „Понци“, без да блокира сметките на доказани измамници.

Други документи показват как съпругата на руския олигарх Владимир Чернухин е превеждала пари на спонсор на сега управляващата на Острова Консервативна партия.

Банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Игор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос. В “черния списък“ фигурира и  Ружа Игнатова – издирваната българката, за която се твърди, че е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin са минали през нюйоркската банка „Мелън“.