Грета Тунберг се скара на Брюксел заради общата селскостопанска политика

Трябва да третираме климатичната криза като криза, а не да се преструваме, че можем да оправим ОСП с малки бързи корекции, каза Грета Тунберг.

На виртуална среща с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс група млади климатични активисти, оглавявани от Грета Тунберг, отправиха остри критики към предложената реформа на програмата за субсидии за земеделие.

По време на едночасовата среща в сряда следобед Тимерманс и активистите обсъдиха възможности за оттегляне на предложението за Общата селскостопанска политика. В момента преговарящите от  Европейския парламент и от  Съвета обсъждат реформата на ключовата за цялата общност политика след 2020 г. Ако бъде отменена, за да отговори на новите климатични цели, ще се забави изплащането на субсидиите на фермерите. Затова са предложени частични реформи.

Предложението, което сега се обсъжда, беше разкритикувано от екологични неправителствени организации и климатични активисти, които поискаха да отменят първоначалното предложение за и да защитят зелената сделка, която е водещ приоритет на Брюксел.

Тимерманс намекна публично за вариант, който би спрял преговорите по общата селскостопанска политика, от което следва, че Европейската комисия ще трябва да подготви нов документ, който е съобразен с климатичните цели.

Комисията подчертава необходимостта да се гарантира, че “новите еко-схеми са ефективни и подтикват земеделските стопани към възприемане на устойчиви земеделски практики“ чрез “значителен дял от наличното финансиране“, вложено в схемите и чрез „значителни фондове за развитие на селските райони“. ЕК настоява най-малко 40 % от разходите по ОСП да са предназначени за опазване на климата и околната среда, подчертавайки че “тази цифра трябва да се превърне в задължение, а не в очакване“.

Старото предложение обаче няма да бъде оттеглено.

Ануна де Вевер, белгийска активистка, която присъства на срещата с Тимерманс, заяви, че са изключително разочаровани от настоящото предложение за общата селскостопанска политика. За германската активистка Луиза Нойбауер пък  обхватът на срещата не е бил да бъде успокоен Тимерманс, а “да се уверим, че не се разбираме погрешно“.

“Това беше добра възможност да изслушаме техните опасения по-конкретно“, написа Тимерманс в Туитър и добави добави, че Комисията ще работи за селскостопанска политика в съответствие със Зелената сделка, за да помогне за постигането на целите на ЕС за неутралност на климата.

Младите активисти обаче продължават да подкрепят оттеглянето на настоящото предложение.

“Времето за малки стъпки в правилната посока отмина”, каза водещата активистка Грета Тунберг на репортери на пресконференция след срещата. По-конкретно, тя възразява на позицията на Зелените в Европейския парламент, които са оттеглили предложенията си за реформи.

На въпрос на EURACTIV дали според нея реформата все още може да бъде приведена в съответствие с Парижкото споразумение по време на продължаващите преговори, Тунберг каза: “Трябва да третираме климатичната криза като криза, а не да се преструваме, че можем да оправим ОСП с малки бързи корекции “.

“Евродепутатите са повече от щастливи да гласуват за цели, определени за десет или двадесет години в бъдеще, но когато има нещо, което да заработи точно тук и сега, те не обръщат внимание“, продължи тя.

За Луиза Нойбауер предложението за ОСП трябва да бъде напълно променено, тъй като в действителност работи “много силно срещу всякакъв вид екологичен реализъм и цели за опазване на природата“, че дори увеличаване на дела на еко-схемата не би било достатъчно.

Според младите активисти Тимерманс е оставил вратата отворена за оттегляне на предложението за ОСП. “И затова ще продължим да настояваме за оттегляне. За нас няма друга възможност “, каза Ануна Де Вевер, която е съсъздател на белгийското движение “Младежта за климата “заедно с Аделаид Шарлие.


“Ние искаме обща селскостопанска политика в съответствие с Парижкото споразумение“, каза Аделаид Шарлие.
Тунберг добави, че селскостопанските въпроси могат да се превърнат в един от многото централни въпроси, разглеждани от движението “Петъци за бъдещето”.Според младата шведска активистка трябва да спрем да се преструваме. “Истинският проблем в политиката на ЕС е липсата на каквото и да е усещане за климатична криза”, смята тя.