Група милионери настоява да им наложат данък върху богатството

Икономическият форум в Давос се провежда онлайн заради пандемията. [EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI]

Група от повече от 100 милиардери и милионери отправи молба към политическите и бизнес лидери, които участват в Световния икономически форум – накарайте ни да плащаме повече данъци.

Групата, която нарече себе си „Патриотични милионери“, заяви, че в момента свръхбогатите не са принудени да плащат своя дял за глобалното икономическо възстановяване от пандемията.

„Като милионери знаем, че сегашната данъчна система не е справедлива. Повечето от нас могат да кажат, че докато светът претърпя огромно страдание през последните две години, ние всъщност видяхме, че нашето богатство се увеличава по време на пандемията – но малцина от нас могат  честно да кажат, че плащаме справедливия си дял в данъци“, се казва в отворено писмо, публикувано в началото на Световния икономически форум, който започна на 17 януари и се провежда виртуално заради пандемията.

Ройтерс съобщи миналата година за зашеметяващото нарастване на богатството на милиардерите през 2020 г., когато светът се оказа блокиран заради коронавируса и глобалната икономика се изправи пред най-тежката си рецесия след Втората световна война. Това накара групата на милионерите да поиска по-високи данъци.

Макар че това подтикна повече от 130 държави да постигнат споразумение, за да гарантират, че големите компании плащат минимална глобална данъчна ставка от 15%, която ще направи почти невъзможно укриването на данъци, милионерите казаха, че богатите трябва да допринасят повече.

Докато продължава пандемията състоянието на 10-те най-богати хора в света се е повишило до 1,5 трилиона долара – или с 15 000 долара на секунда, показа проучване на  „Оксфрам“, което бе публикувано тази седмица.

По данни на сп. „Форбс“ 10-те най-богати хора в света са: Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет.

По-ниските доходи на най-бедните в света са допринесли за смъртта на 21 000 души всеки ден, се твърди в доклада за глобалното неравенство, който неправителствената организация публикува всяка година в навечерието на срещата на Световния икономически форум в Давос.

„Същност на проблема“

В писмото авторите, включително наследницата на „Дисни“ Абигейл Дисни и рисковия капиталист Ник Ханауер, казаха на участниците в Давос: „Няма да намерите отговора в частен форум, вие сте част на проблема.“

Говорител на Световния икономически форум каза, че плащането на справедлив дял от данъците е един от принципите на форума, а данъкът върху богатството – какъвто съществува в Швейцария, където е базирана организацията, може да бъде добър модел за въвеждането му и на други места.

В повечето страни извън Европа богатите не трябва да плащат годишни данъци върху активи като недвижими имоти, акции или произведения на изкуството, защото се облагат с данък само когато активът бъде продаден.

Според проучване, проведено от „Патриотичните милионери“ съвместно с правозащитната организация „Оксфрам“ и други организации с нестопанска цел, прогресивен данък върху богатството, започващ от 2% за тези с над 5 милиона долара и нарастващ до 5% за милиардерите, може да събере 2,52 трилиона долара. Тези пари са достатъчно в световен мащаб, за да могат 2,3 милиарда души да излязат от бедността и да се гарантират здравни грижи и социална защита за хората, живеещи в страни с по-ниски доходи.

През 2021 г. Световната банка публикува документ, с която призовава страните да обмислят данък върху богатството, за да помогнат за намаляване на неравенството, да попълнят държавните хази, изчерпани от схемите за възстановяване от пандемията, и да си възвърнат социалното доверие.