Гърция с амбиции да създаде първия европейски „Зелен остров“

Германският производител Volkswagen е изиграл водеща роля в проекта и вече е дарил четири електрически автомобила на местната полиция, бреговата охрана, службата за гражданска авиация и община Астипалея. [Shutterstock / Manolis Smalios]

В сряда се очаква гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да съобщи подробностите за проект, който има за цел да превърне остров Астипалея в югоизточната част на Егейско море в европейски „Зелен остров“.

Целта е всички ежедневни дейности на острова да се извършват с възобновяема енергия – от електричеството до транспорта.

1000 от общо 1500 автомобила на острова ще бъдат незабавно заменени с електрически, като първите шест двойни зарядни станции вече са инсталирани. Правителството ще предостави безвъзмездни средства на местните жители за закупуването на електромобили и велосипеди.

Правителството иска до 2026 г. всички автобуси в Астипалея да се управляват без шофьори. За да се случи това обаче, инфраструктурата на острова трябва да бъде променена и да бъде подържана изцяло от 5G технология.

Освен това проектът предвижда създаването на хибридна електроцентрала, използваща възобновяема енергия, вятърна турбина, фотоволтаичен парк и акумулаторни батерии, които ще осигуряват електричество 24 часа в денонощието.

Германският производител Volkswagen е изиграл водеща роля в проекта и вече е дарил четири електрически автомобила на местната полиция, бреговата охрана, службата за гражданска авиация и община Астипалея.

Гърция беше сред страните-членки на ЕС, които не поискаха компенсации за скандала с емисиите на Volkswagen през 2015 г. , известен като „Дизелгейт“, тъй като според настоящото правителство на „Нова демокрация“ националният закон не е предвиждал това.