Г-20 удължи дълговия мораториум от 10 млрд. долара за бедните страни

Италианският министър на икономиката Даниеле Франко и гуверньорът на Банката на Италия Игнацио Виско присъстват на срещата на министрите на Г-20 в Рим, Италия, 07 април 2021 г. [EPA-EFE / MEF PRESS OFFICE / HANDOUT]

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 удължиха мораториума върху плащанията на лихвите по дълга за бедните страни в размер на 10 млрд. долара до края на годината. Причината е, че ако им се наложи да изплащат дълга си сега, уязвимите държави може да изостанат в световното икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус.

Четиридесет и пет държави се присъединиха към инициативата за спиране на обслужването на дълга миналата година, което доведе до отлагане на плащания по дълга в размер на 5,7 милиарда долара. Удължаването на инициативата до края на 2021 г., което според Г-20 ще бъде „окончателното удължаване“ на схемата, може потенциално да спести допълнителни 9,9 млрд. долара.

Даниеле Франко, министър на финансите на Италия, която председателства Г-20 тази година, заяви, че удължаването ще позволи на страните бенефициери да мобилизират повече ресурси, за да се справят с ефектите от COVID-19.

Финансовите министри и гуверньорите също така призоваха Международния валутен фонд да предложи ново разпределение на договорените допълнителни Специални права на тираж за 650 млрд. долара, за да помогне на най-бедните страни.

Докато богатите страни в Европа и по света побързаха да приемат многомилиардни спасителни пакети в подкрепа на собствената си икономика, бизнес и служители, въпросът за това как да се подпомогнат бедните страни все още предстои да бъде решен въпреки едногодишните преговори на международно ниво.

В заключенията от срещата на финансовите министри от  Г-20 също се призовава МВФ „да проучи възможностите за насочване на Специални права на тираж на доброволни начала в полза на уязвимите страни“.

Това може да доведе до това страните от Европейския съюз да предоставят част от 167 милиарда долара, които ще бъдат на разположение, еквивалентни на 25,72% от квотите на МВФ, на развиващите се страни. Лидерите заявиха, че новите Специални права на тираж трябва да се използват предимно за подпомагане на по-бедните страни, които нямат фискално пространство, за да въведат стимулиращи програми в подкрепа на своите икономики срещу строгите ограничителни мерки, причинени от пандемията.

Въпреки това, съгласно квотите на МВФ, по-голямата част от Специалните права на тираж ще бъдат разпределени за богати страни, което ще накара гражданското общество да окаже натиск богатите страни да дарят своя дял  на най-нуждаещите се.

Кампанията за  временно спиране на дълговите задължения  има силна обществена подкрепа. Анкета на YouGov за WaterAid, публикувана по-рано тази седмица, установи, че по-голямата част от гражданите на ЕС вярват, че изплащането на дълга за бедните страни трябва да бъде спряно, за да им позволи да инвестират в здравните си системи, за да помогнат в борбата с разпространението на COVID-19.

Проучването е обхванало 15 от страните от Европейския съюз. 83% от италианските респонденти подкрепиха спирането на дълга, както и 72% и 70% от респондентите в Германия и Франция. В Швеция тази идея получи най-малка подкрепа.

„Няма да видим глобално икономическо възстановяване, докато всички страни не се справят с шока от пандемията и да възстановят своите икономики“, заяви Дейвид Макнейр, изпълнителен директор на организацията ONE за глобалната политика.