Г-7 с исторически споразумения за климата и глобална данъчна промяна

Британският финансов министър Риши Сунак приветства финансовите министри от Г7 по време на срещата в Лондон, Великобритания, 04 юни 2021 г. [ EPA-EFE / ANDY RAIN ]

Британският външен министър Риши Сунак се срещна с финансовите министри от Г-7  в Лондон този уикенд, а дискусиите доведоха до историческо споразумение за климата. Седемте най-богати държави се договориха да възложат задължително докладване на рисковете за околната среда от най-големите компании на специализирана работна група, съобщава медийният партньор на EURACTIV edie.net.

По време на срещата министрите на финансите от Г-7 поеха ангажимент корпорациите да отчитат въздействието на инвестиционните решения върху климата, заедно с нови мерки в борбата с престъпленията срещу околната среда.

Споразумението за задължително докладване на рисковете за околната среда все още няма определен срок, но разширеният формат –  Г-20, също е готов да обсъди темата. Този ход потенциално означава, че може да бъде постигнато международно споразумение преди преговорите за климата  в Глазгоу през ноември.

“Подкрепяме преминаването към задължително докладване на рисковете, които да осигурят последователна и полезна информация за участниците на пазара“, заявиха финансовите министри в заключението от срещата.

“Това ще спомогне за мобилизирането на необходимите трилиони долари финанси от частния сектор и ще засили правителствената политика, за да изпълни нашите ангажименти към климата”, се казва в документа.

Обединеното кралство беше първата голяма държава, която  потвърди плановете си да подкрепи предложението още през ноември 2020 г.

Предложението засяга всяка британска компания с над 500 служители и над 500 милиона лири годишен оборот в Обединеното кралство. Британските власти смятат, че тези компании крият потенциални рискове, свързани с изменението на климата и нетния нулев преход в годишните отчети. Препоръките ще засегнат повече от 1500 компании.

На срещата на Г-7 министрите подкрепиха и работата на Фондацията за международни стандарти за финансово отчитане, която ще се стреми да разработи нов глобален стандарт за отчитане на устойчивостта.

Към момента повече от 1500 компании подкрепят препоръките, свързани с климата, включително корпорации с комбинирана пазарна капитализация от 12,8 трилиона долара и групи инвеститори с активи от 138,8 трилиона долара.

Г-7 също  приветства създаването на специализираната глобалната работна група по финансовите доклади, свързани с климата, чиято основна цел е да приведе в съответствие корпоративното отчитане и финансовите разходи, за да облекчи свързаните с природата рискове.

Освен това седемте страни от групата се съгласиха да започнат данъчни реформи, при които мултинационалните компании да плащат справедливия си дял от данъците в страните, в които правят бизнес. Предстои да бъде въведен глобален минимален процент от 15% за всяка държава, в която бизнесът работи.

Към момента корпорациите имат право да регистрират клонове в страни с  ниски данъци и да декларират печалбите си там. По този начин те се облагат само според местното законодателство, въпреки че приходите им идват основно от продажби, направени на други територии.

Новите правила ще се прилагат за мултинационални компании с поне 10% марж на печалба. В бъдеще те ще трябва да разпределят 20% от своите глобални печалби за страни, в които правят продажбите си. Ако се въведе това правило, ще бъде отменено един век международно корпоративно данъчно облагане, при което печалбите се облагат само там, където компаниите имат физическо присъствие.

Британският министър Риши Сунак заяви: “Тези сеизмични данъчни реформи са нещо, за което Великобритания настоява и огромна награда за британските данъкоплатци, защото ще бъде създадена по-справедлива данъчна система, подходяща за 21-ви век”.

“Това е наистина историческо споразумение и съм горд, че Г-7 показа колективно лидерство в този решаващ момент от глобалното ни икономическо възстановяване.“, допълни той.

Г-7 също се ангажира да подкрепи бедните и уязвими страни за справяне със здравните и икономическите предизвикателства, предизвикани от пандемията. Новият ангажимент се основава на ново разпределение на договорените допълнителни Специални права на тираж  за 650 млрд. долара за подпомагане на глобалното възстановяване, издадени по-рано тази година. Министрите на финансите и централните банкери  призоваха правата за тираж да бъдат прилагани до края на август 2021 г.

Групата също се ангажира да публикува подробности за отпускането на заеми, въпреки че някои критици смятат, че подкрепата трябва да се предоставя под формата на безвъзмездни средства. Г-7 ще призове Г-20 и кредиторите от частния сектор да направят същото.