Дания възобновява изграждането на газовата връзка между Норвегия и Полша

Строителството на две части от тръбопровода е спряно от 2021 г. след анулирането на разрешително за околната среда от датска обществена апелативна комисия поради опасения относно въздействието на тръбопровода върху защитените видове мишки и прилепи. [Уикипедия]

Строителството на датската част на Балтийския тръбопровод, който ще свърже Полша с норвежките газови находища, се възобновява след деветмесечно прекъсване. За  това съобщи датският мрежови оператор Energinet във вторник.

Тръбопроводът има за цел да намали зависимостта на Полша от руски газ, но строителството беше спряно през май 2021 г. поради екологични проблеми.

От Energinet заявиха, че сега са получили ново екологично разрешение и все още очакват газопроводът да бъде частично пуснат в експлоатация на 1 октомври тази година и да заработи с пълен капацитет от до 10 млрд. куб. м от 1 януари 2023 г. Спирането вече е отложило началната дата на влизане в експлоатация с три месеца.

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат прекратени, което подчертава необходимостта от диверсификация на доставките.

Строителството на две части от газопровода е спряно от 2021 г. след отмяната на екологичното разрешително от датски обществен апелативен комитет поради опасения за въздействието на газопровода върху защитени видове мишки и прилепи.

Руската компания „Газпром“ доставя половината от 20-те милиарда кубически метра газ, потребявани от Полша, но дългосрочният договор изтича в края на тази година и Варшава не планира да го подновява.

Полша има за цел да замени тези доставки с газа от Балтийския тръбопровод.

Газопроводът, свързващ Полша с терминал за втечнен природен газ в Литва, наречен GIPL, ще бъде открит на 1 май, съобщи Литва на 7 март, което е по-рано от планирания старт в средата на 2022 г.

GIPL ще позволи на Полша да увеличи вноса на втечнен природен газ и да доставя газ до балтийските държави, за да се предотвратят евентуални прекъсвания.

Тръбопроводът, проектиран да има капацитет за доставка около 2,4 млрд. куб. м газ годишно в двете посоки, е финансиран от Европейския съюз, за да помогне на Полша и балтийските държави да повишат сигурността на доставките.