Действайте незабавно, за да помогнете на туризма в ЕС, призовава Португалия

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Португалия призова държавите и институциите на ЕС да “действат незабавно“ в подкрепа на европейския туризъм за възстановяване от кризата. Ротационният председател на блока призовава и  за бърз напредък в създаването на зеления паспорт.

“Кризата с COVID-19 постави сектора под сериозен икономически натиск и оказа особено тежко въздействие върху малките и средните предприятия, които съставляват по-голямата част от туристическия бизнес. Следователно трябва да действаме незабавно, за да осигурим финансова подкрепа, за да смекчим липсата на ликвидност на много туристически бизнеси. Целта е да предотвратим големи загуби на работни места и да помогнем на сектора да излезе от рецесията“, каза Ана Паула Закариаш, държавен секретар по европейските въпроси.

Закариаш взе участие  в дебат за спасяването на летния туристически сезон в Европейския парламент в Брюксел. Тя заяви, че дискусията е “навременна“, тъй като е дошъл “критичният момент да се предприемат решителни действия в полза на туризма, малко преди началото на лятото”.

“Трябва да вземем предвид, че възстановяването от кризата ще отнеме повече време за туристическата екосистема, отколкото за другите сектори, тъй като голям брой компании, предимно МСП, не бяха подготвени“, подчерта тя.

За да се даде възможност за реално възстановяване, тя призова Европа да продължи напред към създаването на цифров паспорт, в който е посочено дали пътуващия е ваксиниран, има отрицателен тест или е преболедувал. Това се случва ден преди евродепутатите да обсъдят предложението на Европейската комисия за цифровия зелен сертификат, стъпка след което разговорите с страните от общността ще започнат.

“Европейският парламент и Съветът трябва да изиграят важна роля за одобряването на регламента зацифровия зелен сертификат за улесняване на свободното движение на пътници в рамките на ЕС, възможно най-скоро и при безопасни условия“, каза тя.

Законодателното предложение, представено от изпълнителната власт на ЕС в средата на март за създаването на двуезичен документ с QR код, трябва да влезе в сила до юни, за да позволи възобновяването на свободното движение в рамките на ЕС през лятото.

В средата на април държавите от ЕС одобриха мандат на португалското председателство на Съвета за договаряне на предложението с Европейския парламент.

В четвъртък Европейският парламент ще трябва да гласува и да приеме позицията си, след което могат да започнат междуинституционални преговори.

“Уверена съм, че този сертификат, ако е подходящо изготвен и дава необходимите гаранции за недискриминация и защита на личните данни, ще допринесе значително за тази цел“, каза тя.

Тя също така защити “координиран подход към ограниченията за пътуване в рамките на ЕС и по отношение на трети държави“.

Също толкова важен за възстановяването на туризма е “бързият напредък в обръщането на епидемиологичната ситуация и намаляването на разпространението на коронавируса чрез ускоряване на процеса на ваксинация“, добави тя.

“Това изисква увеличаване на производството на ваксини и осигуряване на тяхната наличност във всички страни от блока, което ще доведе до по-бързо възобновяване на безопасната мобилност в цяла Европа“, каза тя пред евродепутатите.

Секторите на туризма и пътуванията представляват около 10% от европейския БВП.