Дисбалансът в държавните помощи подкопава единния пазар на ЕС

Заместник-председателят на ЕK, Маргретe Вестeгер дава пресконференция за представяне на икономически отговор на кризата с коронавирусa в Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 13 март 2020 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер изрази загриженост относно огромните различия в държавната помощ, която държавите членки предоставят на свои компании в контекста на кризата с коронавируса. Тя подчерта, че тези различия започват да изкривяват единния пазар на блока.

Държавната помощ, която Германия предоставя на своя бизнес, представлява повече от половината от спешната държавна помощ срещу COVID-19, одобрена от Европейската комисия за целия ЕС. Това предизвиква опасения, че най-богатите държави могат да получат несправедливо предимство в единния пазар на блока.

В интервю за германския вестник Sueddeutsche Zeitung Вестегер подчерта, че съществува риск различните нива държавна помощ на държавите членки да нарушат конкуренцията и да забавят икономическото възстановяване вследствие на пандемията.

“Tова до известна степен вече се случва”, каза Вестегер.

Осигуряването на конкуренция при равни условия в рамките на единния пазар, съставен от 450 млн души е централен принцип на ЕС. Той отдавна е ключово условие за отваряне към чуждестранни партньори като Китай, а вече и Великобритания.

Въпреки това в средата на март Европейската комисия временно изостави строгите ограничения за държавна помощ, като позволи на 27-те държави членки да подкрепят финансово икономиките и компаниите си, засегнати от коронавируса. До момента одобрените национални схеми възлизат на повече от 1,9 трилиона евро.

По-рано този месец Вестегер заяви, че мащабните спасителни мерки на Германия могат да имат ефект в целия блок и да работят като своеобразен двигател за Европа.

На въпрос за плана за възстановяване на ЕС, който се очаква да бъде представен на 27 май, Вестегер посочи, че няма гаранции, че той ще бъде достатъчен. Тя обаче подчерта, че Европейската комисия се опитва да направи всичко, което е по силите й.

“Не мога да дам прогноза за това как държавите членки ще реагират на плана”, посочи тя и добави, че няма да се изненада, ако предложението предизвика смесени реакции.