Дните на данъчните убежища в ЕС са преброени, закани се евродепутат

Евродепутатът Паул Танг по време на учредителното заседание на новата подкомисия по данъчните въпроси.

Паул Танг бе избран за председател на новата постоянна данъчна подкомисия, създадена от Европейския парламент. В интервю за EURACTIV евродепутатът-социалист припомня, че Парламентът е най-големият враг на данъчните убежища.

Една от ключовите му цели е да “предприеме мерки срещу избягването на данъци“ и да укрепи връзките с националните парламенти, като ги включи в борбата срещу фискалния дъмпинг в ЕС.

“Опитът  ми в данъчното облагане показва, че публичното разкриване на факти и цифри е много полезно за дебата. Случаи като “Люкслийкс“ и “Панама пейпърс” показаха, че чрез повишаване на обществената осведоменост можем да увеличим политическия натиск. Това може да бъде много мощен инструмент, което е и общата цел на комисията“, коментира Танг.

Евродепутатът е категоричен, че това  е обща цел за всички политически партии в институцията. Освен това данъчното облагане ще бъде на първо място в дневния ред след коронавирусната криза, защото скоро ще ни наложи да си зададем въпроса “кой ще плати сметката“. Не само Европейският парламент иска да види фундаментални промени, но и националните правителства се нуждаят от нови приходи.

Какво може да се промени?

“Трябва да се  налагат санкции срещу укриването на данъци. Ако искате да съберете приходи, трябва да започнете с онези, които не плащат справедливия си дял или изобщо не плащат данъци. Европейският парламент е единствената институция, която говори много откровено за данъчните убежища на ЕС, включително, разбира се, и в родната ми страна – Холандия“, заяви евродупутатът.

Опитът му от последните пет години показва, че Европейският парламент обикновено е по-добре информиран от националните парламенти. А това помага.

“Аз лично с нетърпение очаквам сътрудничество и с националните парламенти. Провеждайки тези дебати с тях, ние бихме могли да бъдем център за европейската дискусия. Но това не трябва да се ограничава до Брюксел. Трябва да получи отзвук в столиците“, смята Танг.

Ирландия, Люксембург и Холандия са известни като данъчни убежища.

“По време на последния мандат бях във всички тези три държави. Със сигурност знам, че Холандия се променя. Не е достатъчно, но е добро начало. Знам, че и Люксембург се променя. Спомням си люксембургският финансов министър, който каза, че “никога няма да блокира предложение от Еврокомисията“ относно данъчните въпроси. Ирландия е в различна позиция. Когато бях там и попитах хората по улиците дали Apple трябва да плати 13-те милиарда евро, а те се съгласиха. Но членовете на техния парламент на са съгласни с това. Това несъответствие ще отшуми и рано или късно ще се промени и Ирландия“, каза Паул Танг.

От решаващо значение е Берлин и Париж да са на една и съща позиция, а ако  Италия и Испания се присъединят към тях ще е още по-добре.  Това обаче все още не е постигнато.

Германия и Франция би трябвало да имат реално въздействие, защото тези страни са основните губещи от всяка ерозия на печалбата и укриването на данъци. Например, по отношение на цифровия данък за технологичните компании, Германия е по-сериозно изложена на заплахата от санкции на САЩ. Берлин се притеснява Доналд Тръмп да не  удари износа на автомобили. Париж няма проблем с това.