Домусчиеви продават Нова телевизия на собствениците на БТК

Кирил Домусчиев е един от собствениците на "Нова броудкастинг груп" [Надежда Чипева/"Капитал"]

Братя Домусчиеви продават медийната си група на чуждестранното дружество United Group, което преди няколко месеца купи БТК. По информация на “Капитал“ сделката е пред подписване. Така ще се създаде втората по-големина медийна и телекомуникационна група, която ще конкурира “Теленор България” и бТВ, които бяха придобити от чешката PPF на милиардера Петр Келнер.

Цената по сделката е между 250 и 300 млн. евро в зависимост от постигнатата възвръщаемост на медийната група през следващите години. Домусчиеви купиха “Нова броудкастинг груп” преди две години за 185 млн. евро, уволниха множество знакови журналисти и превърнаха медийната група в явен поддръжник на правителството.

Одобрението от Комисията за защита на конкуренцията също е гарантирано, защото институцията обикновено действа светкавично при сделки с участието на Домусчиеви и дружества, свързвани с Делян Пеевски, пише “Капитал“

През септември Домусчиеви купиха “Канал 3”, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, “Радио Веселина”, Magic FM и “Радио Витоша”, които “Капитал“ свръзва и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

През тази година “Нова броудкастинг“ загуби най-големия си рекламодател в лицето на хазартния бос Васил Божков.

United Group е медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от Западните Балкани, а наскоро започна бизнес България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали, припомня “Капитал“.

Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор, но в момента сърбинът е миноритарен акционер с дял около 39%. Големите придобивания започнаха, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners.

United Group придоби БТК , гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Според източници на “Капитал” вече е определен човекът, който ще оглави “Нова броудкастинг груп“ – белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизионния сектор. В продължение на 19 години той е работил на унгарския пазар, където е оглавявал двете най-големи телевизионни групи – RTL Klub и TV2 Group. Той вероятно ще бъде председател на борда, но с оперативни функции.