Домусчиев отрече да има дял в концесията на летище „София“

Бизнесменът Кирил Домусчиев [Георги Кожухаров, Дневник]

Бизнесменът Кирил Домусчиев твърдо отрече в петък твърдението, че има 20% участие в концесията на летище „София“. Концесионерът „СОФ Кънект“ също обяви, че няма българско участие в дружеството, въпреки че преди ден министърът на транспорта Христо Алексиев каза, че „фирми на Домусчиев участват с 20% в концесията“. Министърът каза пред Mediapool, че това е потвърдено от няколко „достоверни източника“, но без да ги разкрие.

Концесионният договор между държавата и дружеството „СОФ Кънект“ е 35 години. Той беше подписан през лятото на 2020 година, но влезе в сила през април 2021 г. Веднага след това правилството на Бойко Борисов в оставка се съгласи с исканията на концесионера за 10-годишна отсрочка на концесионните такси. „СОФ Кънект“ изплати първоначалната такса от 660 млн. лева на държавата.

Бизнесменът Кирил Домусчиев каза, че „твърденията, намеците и внушенията“, че има дял в концесията, са „поредната 100-процентова лъжа и са част от инструментариума на настоящата предизборна кампания, от която определени лица и медиен кръг се опитват да извлекат политически дивиденти и ползи“.

Той си обяснява казаното от министъра с опитите да се „дирижира задкулисно политическия живот в страната и да позиционират участниците в него, включително посредством опити за манипулиране на общественото мнение чрез фалшиви новини и под предлог, че се защитава интереса на държавата и гражданите“.

„Като човек, който през годините се е борил с корупция, проверих твърденията за участие на българи и техни фирми в инвестиционния фонд Meridiam. Уверено мога да заявя, че няма българско участие директно или индиректно в концесията на летище „София““, каза Филип Гунев пред Mediapool. Той е бивш заместник-министър на МВР във втория кабинет на Бойко Борисов от квотата на „Реформаторския блок“ и настоящ независим член в Надзорния съвет на „СОФ Кънект“.

„Това е политическа атака, която не е насочена към концесионера на летището, а към вътрешните политически борби“, смята Филип Гунев. Според него концесионерът си изпълнява инвестиционните задължения, петгодишната инвестиционна програма на „СОФ Кънект“ е била одобрена едва на 4 ноември от Министерството на транспорта.

Кирил Домусчиев обещава, ако Христо Алексиев намери и му покаже кои са неговите фирми, с които държи 20 % в концесията на летище „София“, той да му прехвърли безвъзмездно тези акции. Той допълва, че ако министърът иска, може да ги дари на държавата, на домове за сираци или да ги използва за подпомагане на друга благородна кауза.

„Адвокатите ми ще предприемат своевременно всички допустими от действащото законодателство действия и мерки, за да защитят моите права и законни интереси по съдебен ред. Ето защо призовавам Христо Алексиев да разкрие своите достоверни източници и да докаже надлежно своите твърдения“, завършва официалното си становище Домусчиев.