Държавата си прави бензиностанции, за да сваля цените на горивата

[https://pixabay.com/]

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие “Държавна петролна компания” към министъра на икономиката. Това съобщи ведомството на Владислав Горанов в разгара на скандала за комуникацията между министъра и хазартния бизнесмен Васил Божков.

Идеята е държавната компания да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Предвижа се в следващата една година компанията да изгради бензиностанции в населените места и на основните пътни артерии в страната. Според съобщението на финансовото министерство това ще подобри конкуренцията на пазара и ще осигури максимално ниски цени за гражданите и бизнеса.

Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.

Лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители, обяснява Министерството на Горанов.

Миналата седмица Горанов обяви, че между цената на горивата, обложени с акциз и ДДС при излизането от данъчните складове, и крайната им цена има разлика от 50 ст. на литър. С това той защити вече влязлото в сила предложение в касовите бележки за купени горива да има разбивка каква част от сумата е стойността на горивото, каква е ДДС и каква акциз, припомня “Дневник”.

Същевременно от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обявиха, че новите изисквания към петролния бранш ще доведат до тежки затруднения в работата на складовете. И в крайна сметка горивата ще поскъпнат. “Лукойл България” директно обяви, че може да спре работа.

Преди месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна поредна проверка на това как се определят цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени етапите от производството до достигането на горивото до бензиностанцията, съобщи КЗК.

От евроскептичната проруска пария “Воля”, чийто лидер Веселин Марешки има бизнес с аптеки и бензиностанции, поздравиха с писмо до медиите финансовия министър и цялото правителство, че са възприели тяхната идея. Марешки обаче настоява проектът да се ръководи от експерти на партията. “След като идеята е наша, смятам, че е коректно и редно ние да я осъществим. Така ще сме сигурни, че няма да се изкриви или да се провали”, допълва той.

Българската петролна и газова асоциация, в която от големите вериги влизат ОМВ, “Шел”, “Петрол”, “Еко”, “Лукойл”, “Ромпетрол” и други, коментират пред “Дневник”, че нямат нищо против повече конкуренция в бранша, макар че пазарът и сега е конкурентен.

“Важно е обаче държавната компания да играе по пазарните правила и да не се толерира от държавата. Знаем обаче, че държавата е лош стопанин, затова се мина и през приватизацията. Това, което се питаме също е, защо държавата се насочи точно към горивата, а не към хляба, например”, допълват от организацията.