Държавите от ЕС вероятно ще могат да теглят големи заеми и през 2022 г.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони на пресконференция за зимната (междинна) икономическа прогноза, в централата на ЕС в Брюксел, Белгия, 11 февруари 2021 г. [EPA-EFE / KENZO TRIBOUILLARD]

Държавите от ЕС вероятно няма да бъдат ограничени в рамките на 3% бюджетен дефицит и през  2022 г. заради несигурните темпове за икономическо възстановяване. На 3 март Европейската комисия ще обяви препоръките си за фискалните правила на съюза за следващата година.

В петък европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони обяви на конференция на Европейския фискален съвет, че що се отнася до фискалната подкрепа при сегашните условия “рисковете да направим твърде малко надделяват над тези да направим твърде много”.

Най-строгият пазител на фискалната политика в ЕС, Германия, вече разхлаби бюджетната политика и през следващата година.

Германският министър на финансите от Социалдемократическата партия Олаф Шолц, както и лидерът на партията на християндемократите Армин Лашет смятат, че спирачката за държавния дълг трябва да остане на пауза през 2022 г., а може би и след това.

Фискалните правила на ЕС изискват правителствата да се стремят към балансирани бюджети и да намаляват държавния дълг всяка година. Целта е държавният дълг да не превишава 60% от брутния вътрешен продукт, а годишният бюджетен дефицит да е най-много 3%. Много от страните членки от Западна Европа не се вместват в тези критерии.

Тъй като правителствата на ЕС вложиха трилиони евро, за да поддържат икономиките си, опустошени от коронавируса, правилата за държавните заеми бяха преустановени в началото на пандемията съгласно обща клауза за дерогация.

ЕС ще вземе окончателното решение дали да се възстановят лимитите на държавни заеми през май.

Прогнозите на Еврокомисията показват, че икономиката на ЕС няма да се върне на нивата отпреди кризата преди средата на 2022 г. Правителствата очакват вълна от фалити веднага щом започнат да оттеглят финансовата помощ, която сега се предлага.

Представители на еврозоната посочиха, че фискалните правила трябва да бъдат преустановени, докато икономиката се върне на нивата отпреди кризата.

Преглед на Пакта за стабилност и растеж

Междувременно Европейската комисия подготвя предложения за изменение на фискалните правила на ЕС за обсъждане от финансовите министри на ЕС по-късно тази година.

Правилата, наречени Пакт за стабилност и растеж, бяха договорени през 1997 г. като начин за координиране на независими фискални политики във валутен съюз, където всички страни, използващи еврото, имат едни и същи лихвени проценти.

Оттогава правилата са ревизирани три пъти, като всеки път те стават все по-комплексни. Сега Европейската комисия ги преглежда, за да ги опрости и измести фокуса им в по-голяма степен към показателите, които са пряко под контрола на правителствата.

Според Джентилони, правилата трябва да се изменят, за да бъдат по-средносрочно ориентирани и да бъдат по-благосклонни към държавните разходи, което повишава потенциала за икономически растеж.

“Фискалните ни правила трябва да бъдат адаптирани, за да подобрят състава на публичните финанси”, коментира той.

Добрият дълг, според него, са пари, заети за финансиране на научни изследвания, образование, инфраструктура или здравеопазване, за разлика от плащането на текущи разходи без влияние върху производствения капацитет или т. нар. “лош дълг”.