Държавите притискат ЕК да ускори оценката на плановете за възстановяване

Еврокомисарят Валдис Домбровскис говори пред репортери.

Очаква се финансовите министри на някои държави от ЕС да поиска от Европейската комисия в петък (16 април) да съкрати двумесечния период за оценка на плановете за възстановяване, за да ускори прилагането на дългоочаквания европейски стимул за справяне с последиците от пандемията.

Третата вълна на COVID-19 продължава да се разпространява в Европа, въпреки затягането на ограниченията в различните държави и напредъка с ваксинирането, макар и неравен. Това бави икономическото възстановяване, още повече, че първите трансфери на фонда за възстановяване на ЕС няма да пристигнат в държавите преди юли.

На този фон някои държави-членки притискат Европейската комисия да намали периода на оценка на плановете им и да отблокиране на фондовете за възстановяване. Според регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост Комисията разполага с два месеца, за да произнесе по плановете, а Съветът – с допълнителен месец.

Но двама дипломати от ЕС заявиха, че толкова дълъг период няма особен смисъл, като се има предвид, че Комисията обсъжда проектите с някои правителства от октомври. “Защо след толкова време Комисията се нуждае от два месеца?”, учуди се един дипломат.

Същият дипломат, който пожела да остане анонимен, добави, че някои министри ще обсъдят този въпрос с изпълнителната власт на ЕС в петък, по време на неформалната видеоконференция на финансовите министри.

Досега Комисията не е била много отворена да обмисли по-кратък период, заявиха служители от ЕС и националните власти. Към днешна дата никоя държава-членка не е представила официално окончателната версия на своите инвестиционни планове и планове за реформи.

Испания, Гърция, Португалия и Франция планираха да изпратят своите проекти през март. Но страните и Комисията намират за по-трудно от очакваното да изгладят някои от окончателните въпроси, включително етапите за отпускането на средствата или одита на разходите.

Очаква се тези четири държави да изпратят първи своите предложения, някои още през следващата седмица, казаха служители, въпреки че някои източници добавиха, че Париж е загубил известна позиция.

Страните от ЕС имат срок до края на април да изпратят своите планове, въпреки че служителите на ЕС и националните власти отбелязват, че това е препоръчителен срок.

Холандия и Финландия вече заявиха, че няма да завършат процеса този месец.

Създаването на безпрецедентния стимул на ЕС обаче може да бъде допълнително забавено от ратифицирането на самия фонд.

Към днешна дата общо 17 държави-членки са одобрили решението на ЕС за собствените ресурси, което позволява на Комисията да заеме 800 милиарда евро за финансиране на фонда. Очаква се в останалите 10 страни от ЕС ратификацията да приключи до края на юли. Известна несигурност има само за Германия и Полша.

Какво се случва с българския план

Синдикати и работодатели настояват парламентът да не спира плана за възстановяване на България и да го депозира в Европейската комисия до 30 април. Организациите смятат, че планът е в голяма степен коригиран и са отчетени много от исканията на бизнеса и на синдикатите.

В петък се разбра, че планът е внесен в парламента. А депутатите задължиха премиерът в оставка да се яви пред тях по темата идната сряда.