Държавният елит в Унгария управлява десетки инвестиционни фондове

Унгарският премиер Виктор Орбан [EPA-EFE / ARIS OIKONOMOU]

Сайтът Válasz Online публикува информация, че в Унгария има най-малко 43 фонда за дялово инвестиране, които се управляват от членове на висшия държавен елит.

Фондовете за дялово участие инвестират в компании, които представляват възможност за висока доходност. Те се разпространяват от 2016 г., като регистрираните мениджъри на фондове са  “изтласкани от политици, които действително управляват бизнеса“, скрити зад непрозрачността и анонимността, съобщава изданието.

Днес на практика няма публична информация за инвеститорите в частни капиталови инвестиции, които често се управляват от друга компания.

Въз основа на данни от текущите регистри на националната банка, в доклада се казва, че по време на пандемията от COVID са създадени все повече и повече фондове за дялово участие и техният брой вече надхвърля 60.

Например десет от тези фондове са свързани директно с милиардера, който е приближен на премиера Виктор Орбан, Лоринц Месарош, докато 13 други мениджъри на фондове са свързани с интересите на същия бизнесмен.

Важно е да се отбележи, че начинът на забогатяване на Месарош е забележителен. Той е пpиятeл oт дeтcтвoтo нa пpeмиepa и създава пo-гoлямaтa чacт oт ĸopпopaтивнaтa cи импepия caмo зa пeт гoдини. В пpoдължeниe нa дeceтилeтия работи като вoдoпpoвoдчиĸ, a пo-ĸъcнo cтaвa ĸмeт в poднoтo ceлo нa Opбaн.

Месарош притежава голям брой бизнеси, сред които и дял в MKB Bank Nyrt., осмият по големина кредитор в Унгария.