Еврогрупата договори кризисен пакет от 540 милиарда евро

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено по време на пресконференция в португалското министерство на финансите в Лисабон, четвъртък (9 април). [Европейски Съвет]

След няколко неуспешни опита, в четвъртък (9 април) финансовите министри на ЕС договориха пакет от 540 милиарда евро за подкрепа на държавите членки, компаниите и работниците, засегнати от здравната криза.

Това стана възможно след като Нидерландия и Италия преодоляха различията си. В следващите дни лидерите ще обсъдят план за възстановяване и възможността за издаване на т. нар. коронаоблигации.

Сделката беше постигната в четвъртък вечер след интензивен кръг от двустранни разговори, който отложи началото на телеконференцията с повече от четири часа.

Проектният текст беше окончателно подкрепен от Италия и Испания, двете страни, най-силно засегнати от пандемията. Нидерландия също подкрепи текста – последната държава членка, която все още се противопоставяше на леките условия за евтините заеми, предоставени от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – спасителния фонд на еврозоната.

Германия и Франция подкрепиха посредническите усилия на председателя на Еврогрупата Марио Сентено, след като на 16-часовата телеконференция на Еврогрупата в сряда не успя да се постигне споразумение.

Пакетът създава огромна спасителна мрежа от 540 милиарда евро за държавите членки чрез ЕМС, за компаниите чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и за работниците чрез новия инструмент SURE.

ЕМС е запазен само за страни от еврозоната, а средствата от ЕИБ и SURE са достъпни за всички държави-членки на ЕС.

Икономическата реакция на кризата обаче все още не е напълно завършена. В следващите дни лидерите на ЕС ще добавят последното парче от пъзела с план за възстановяване, целящ възобновяване на икономиката след като пандемията премине. Планът включва и спорния въпрос за емитиране на съвместен дълг или т.нар. коронаоблигации.

“Този ​​отговор съдържа смели и амбициозни предложения, които биха били немислими само преди няколко седмици”, заяви Марио Сентено, португалският финансов министър, който председателства телеконференцията на Еврогрупата.

“Най-важното е, че се изправихме срещу предизвикателството – нашите граждани го очакват и го заслужават”, подчерта той след срещата.

“С този пакет ще помогнем в краткосрочен план на нуждаещите се страни, като същевременно изграждаме устойчиви икономики в дългосрочен план. Това е силен и разумен знак за европейска солидарност”, заяви нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра.

Основният спорен въпрос беше настояването на Нидерландия да поиска макроикономически реформи за страните, кандидатстващи за подкрепа от ЕМС. Около 2% от БВП на еврозоната (240 милиарда евро) ще бъде на разположение на страните, търсещи помощ за справяне с икономическото въздействие на коронавируса.

ЕМС предложи някои леки условия, които да включват даване на заеми само за разходи, свързани с последиците от коронавируса и общ ангажимент за спазване на фискалните правила на ЕС. Това обаче не беше достатъчно за Хага.

Нидерландия и Италия бяха в конфликт от дни тъй като отначало Рим счете за неприемливи дори леките условия, предложени от ЕМС.

От своя страна Италия настоява за емитирането на коронаоблигации, които да финансират съвместните разходи за възстановяването без да увеличава допълнително публичния си дълг. Към момента публичният дълг на Италия възлиза на 135% от БВП.

В крайна сметка условието на ЕМС е средствата да бъдат ограничени само за пряко или косвено покриване на свързаните със здравната криза разходи.

“Трябва да добавя, че моето тълкуване като председател е, че средностатистическата държава-членка на еврозоната, засегната от кризата с COVID-19, трябва да може да определи разходите, пряко или косвено свързани със здравеопазването, лечението и профилактиката в размер на 2% от БВП”, посочи Сентено.

Хоекстра добави, че страните могат да кандидатстват за евтини заем от ЕМС, за да обслужат и други разходи, включително и въздействието на ограничителните мерки, но в този случай те ще трябва да наложат реформи. “Честно и разумно е”, посочи нидерландският финансов министър.

Механизмът на Европейската комисия SURE беше друг спорен момент на телеконферецията, този път между Нидерландия и Испания, заяви дипломат от ЕС пред EURACTIV.

Хага поиска гаранции, че новият механизъм ще бъде временен. И за да се гарантира, че механизмът не се превръща в цялостна схема на ЕС за осигуряване при безработица, Нидерландия се стремеше да разшири обхвата на механизма и в други области извън подкрепата за безработни. Испанското правителство се разбунтува, тъй като видя в този ход опит да се парират бъдещите планове за общоевропейска схема за осигуряване на безработица, за която Мадрид се бори.

Окончателното споразумение е, че основната цел на инструмента SURE ще е да защити работниците, обясни Сентено. В крайното споразумение Нидерландия успя да добави, че механизмът може да обхваща и “някои здравни мерки”.

Споразумението обаче е само първата крачка в икономическия отговор на вируса. Лидерите ще бъдат изправени пред още по-тежки преговори за финализиране на плана за възстановяване за следващите месеци и как той да бъде финансиран.

Обемът на инвестицията ще бъде значителен. Икономиката в еврозоната може да спадне с 10%, предупреди ЕЦБ миналия вторник.

Група от девет държави, сред които Италия, Испания и Франция, искат да издадат коронаоблигации, за да обединят разходите си за възстановяване. Но няколко страни, сред които Нидерландия, Германия и Австрия, се противопоставят на предложението.

“Някои държави членки изразиха мнение, че това трябва да се постигне чрез издаване на общ дълг; други посочиха, че трябва да се търсят алтернативни начини”, заяви Сентено.

Председателят на Еврогрупата ще изпрати писмо до лидерите, включващо позоваване на иновативни финансови инструменти като част от финансирането на разходите за възстановяване – първоначален консенсус и за двете групи.

Това е “умишлено неясен текст”, призна нидерланският финансов министър. Но “e важно да не се заблуждаваме”, добави той: “В него никога няма да прочетете нещо, свързано с обединяване на дълга”.