Еврогрупата отново без споразумение за икономически отговор на пандемията

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено по време на видео разговор в португалското министерство на финансите в Лисабон, на 7 април.

След 16-часова телеконференция, която приключи в сряда сутрин (8 април), финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат споразумение за икономическия пакет за справяне с икономическото въздействие на COVID-19.

Несъгласията продължиха, след като Нидерландия продължи да настоява за строги условия за отпускане на заеми на тежко засегнати страни като Испания и Италия в рамките на спасителния фонд на еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Министрите също са на различни мнения относно издаването на общ дълг, известен като коронаоблигации, като част от по-широк план за възстановяване за преодоляване на тежката рецесия, която коронавирусът ще предизвика.

“След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но има нужда от още преговори”, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено в профила си в Туитър. Следващата телеконференция е насрочена за четвъртък.

Преди началото на срещата национални и европейски висши служители се надяваха, че на нея може да се постигне споразумение за поредица от заеми и гаранции за защита на европейската икономика от щетите, причинени от пандемията.

Пакетът включва ликвидна инжекция на обща стойност около 500 милиарда евро, насочена към националните правителства (чрез Европейския механизъм за стабилност ЕМС), фирмите (чрез Европейската инвестиционна банка) и работниците (чрез новия инструмент Европейската комисия SURE).

Еврогрупата трябваше да обсъди и плана за възстановяване, който трябва да последва пакета за ликвидност, за да стартира икономиката след като пандемията премине и страните премахнат кризисните мерки.

Министрите обаче не успяха да направят пробив по време на дългата телеконференция, която започна във вторник в 16:00ч. Дискусията беше прекъсната на няколко пъти, за да се изготвят предложения, с цел да се преодолеят това, което висш служител определи като “големи различия”.

Италия и Испания отхвърлиха строгите условия, които Нидерландия искаше да наложи на правителствата, които искат да се присъединят към спасителния фонд на еврозоната, сподели пред EURACTIV национален дипломат, пожелал анонимност.

Австрия и Финландия подкрепиха Хага в искането на условност за достъп до ЕМС, но бяха “по-малко гласовити”, обясни друг дипломат.

Германия и Франция направиха последно усилие рано в сряда сутрин, в опит да  постигнат компромис, който по-късно да бъде представен на лидерите на ЕС, очакващи решение от Еврогрупата.

Компромисът щеше да остави главата за условността при отпускане на средства от на ЕМС отворена, за да може дискусията във връзка с формулировката да продължи. Испания обаче се противопостави на алтернативата.

По-рано Клаус Реглинг, изпълнителният директор на ЕМС, подкрепи предложения за заделяне на до 240 милиарда евро от спасителния фонд за страните от еврозоната, търсещи подкрепа, с много леки правила за условност, които да са общи за всички.

Хага обаче поиска специфичен за всяка страна меморандум за разбирателство с “реформи за повишаване на растежа”, които правителствата трябва да приложат, след като пандемията бъде овладяна.

И преди две седмици министрите на финансите и лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение относно европейски отговор на икономическия спад от COVID-19. Очаква се вирусът да предизвика по-дълбока рецесия, отколкото тази през 2009 г., когато икономиката на ЕС спадна с -4,3%

Това бе признато от държавите-членки на ЕС. Лидерите в Берлин, Париж и Мадрид в един глас заявиха, че коронавирусът е най-голямото предизвикателство, с което Европа се е сблъскала след Втората световна война. Въпреки това, те продължават да са на различни мнения относно европейските механизми за солидарност в опит бурята да се преодолее.

Според група от девет държави, включително Италия и Испания, Европа трябва не само да осигури ликвидност чрез инструменти като ЕМС, но също така и да сподели разходите по възстановяването чрез издаване на съвместен дълг или т. нар. коронаоблигации.

Преди телеконференцията испанският министър на икономиката Надя Калвиньо заяви пред репортери, че Еврогрупата трябва да даде ясен сигнал, че ще започне да работи възможно най-скоро по предложението за издаване на съвместен дълг, който според нея е необходим за финансиране на възстановяването.

Коронаоблигациите обаче продължават да са табу за няколко държави, включително Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия.