Евродепутатите се опасяват от недостиг на финансиране за регионите

Европейските законодатели искат да гарантират, че няма пропуск във финансирането в политиката на сближаване между настоящия и следващия бюджетен период, тъй като преговорите се проточват. [Sgutterstock / mnimage]

Евродепутатите искат гаранции, че няма да има пропаст във финансирането на политиките за регионите между сегашния и следващия бюджетен период. Целта е тези средства да са налице, дори ако преговорите за новия регламент за използването на еврофондовете се забавят.

В момента Европейският парламент и Съветът, представляващ 27-те държави-членки, преговарят за редица законодателни мерки, които ще регулират притока на европейски пари към регионите, известни като “пакет за сближаване“.

Въпреки това остават няколко основни пречки в общия правилник, “Регламент за общите разпоредби“, който трябва да покрие повечето регионални фондове.

“Как би изглеждала схемата за финансиране на регионите? Защото мисля, че е доста ясно, че не можем да имаме регламент, който да влезе в сила на 1-ви януари“ попита левият евродепутат Мартина Михелс по време на среща с еврокомисарката за регионалната политика Елиса Ферейра във вторник.

Един от водещите преговарящи по регламента, социалдемократката Констанце Крел, също попита дали допълнителните пари от Брюксел за борба с икономическите последици от коронавирусната пандемия, известна като REACT-EU, могат да започнат да текат от началото на следващата година, дори ако регламентът не е договорен.

Евродепутатите от комисията за регионално развитие искат да видят по-бързо разпределение на средствата за смекчаване на непосредствените последици от пандемията. Те обаче са изправени пред тежка битка с държавите-членки, които предлагат по-малко пари и потенциално по-дълги процедури.

Зеленият евродепутат Никлас Ниенас изрази загриженост за “периода на недостиг на финансиране, ситуация, в която се надяваме да не изпадаме, но имаме нужда от резервни планове“.

Комисар Ферейра посочи, че REACT-EU, за разлика от повечето други фондове, които са в процес на преговори, е закрепен в предишната бюджетна рамка за периода 2014-2020 г. Това може да улесни прехода, тъй като правилата за изминалия период вече са налице.

Инструментът за възстановяване обаче ще получи финансиране от спасителния фонд в размер на 750 милиарда евро, който Европейската комисия ще осигури чрез заеми от финансовите пазари. Това прави REACT-EU потенциално уязвима програма, която може лесно да бъде блокирана чрез вето от държави-членки като Унгария и Полша, които са недоволни от обвързването на разходите на ЕС с критериите за върховенство на закона.

Ако разходите на общността бъдат обвързани с критерии за върховенство на закона, Унгария е готова да наложи вето върху дългосрочния бюджет и фонда за възстановяване на блока, написа премиерът Виктор Орбан в писмо до лидерите.

Комисар Ферейра се опита да намали тревогите от пропуските, като посочи, че регионите ще могат да фактурират с обратна сила разходите си по REACT-EU, считано от 1 февруари 2020 г.

Но има няколко други нерешени въпроса в преговорите за регламента за регионалната политика, най-противоречивият от които остава така наречената “макроикономическа обусловеност“, която свързва изплащането на средства от ЕС с бюджетните правила на блока, пакта за стабилност и растеж.

И Еврокомисията, и Съветът, искат да видят връзка между изплащането на структурните фондове и фискалната стабилност на страните от блока, което потенциално позволява спиране на части от плащанията, ако държава-членка не предприеме действия за намаляване на своя бюджетен дефицит.

Парламентът се противопоставя на тези критерии, защото се опасява, че това може да лиши икономически крехките региони от така необходимата подкрепа по време на пандемията. Независимо от това, Комисията запази условията в ревизираното си предложение за пакета за сближаване тази пролет.

Преговорите за политиката на сближаване между Европейския парламент, Комисията и Съвета ще се състоят в четвъртък (15 октомври), като се фокусират върху това колко стриктно се регулира паричният поток и дали той трябва да бъде разпределен според икономическите критерии.

Според консервативния евродепутат Рафаеле Фито  би било “безполезно и може би дори вредно за Комисията да настоява за макроикономическата обвързаност на този етап“, като се има предвид, че еврофондовете “са толкова важни за бедните региони“.

В отговор комисар Ферейра заяви, че “не Комисията настоява“ за бюджетната обвързаност. “Така че, мисля, че това е политически въпрос“, добави тя, като уточни, че решението е “в ръцете на съзаконодателите“ в Парламента и Съвета.

Преговарящите се надяват да приключат дебатите по REACT-EU и отделен регламент за финансиране на сътрудничеството между граничните региони през ноември.