Евродепутати настояват за нов дългосрочен бюджет в отговор на коронавируса

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на неотдавнашна пресконференция. Депутати призоваха Комисията да актуализира предложението си за МФР. [Снимка: Европейски съюз]

Водещи евродепутати призовават Европейската комисия да актуализира предложението си за бюджета на ЕС до 2027 г., Те настояват финансовата рамка да включва всички необходими мерки за справяне с последствията от Covid-19.

Държавите бяха в конфликт за многогодишната финансова рамка на съюза, когато коронавирусът удари Европа в края на февруари.

Лидерите на ЕС не бяха на едно мнение за размера и разпределението на средствата, възлизащи на 1094 милиарда евро (1,074% от брутния национален доход на ЕС). Това бе последното предложение, изготвено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Сега евродепутатите настоятелно призовават комисията да преразгледа първоначалния план за бюджета и да предложи нов.

“Ситуацията днес няма много общо с тази отпреди почти две години, когато предложението за финансовата рамка (2021-2027 г.) беше направено”, се казва в обща позиция на  председателят на бюджетната комисия в Европарламента и координаторите на политическите групи.

Депутатите “подновяват призива към Европейската комисия да действа реалистично и отговорно и спешно да актуализира предложението си, вземайки предвид новите предизвикателства и нужди, произтичащи в света след разпространението на коронавируса”.

В изявлението си те призовават комисията да използва и 7-те милиарда евро от сегашния бюджет, които не са разпределени и изхарчени.

Шарл Мишел се опитва да намали различията сред 27-те страни с ново предложение. В сряда той заяви пред белгийска телевизия, че Европа се нуждае от план, подобен на плана “Маршал”. Планът трябва да има силната амбиция да се справи с последствията от коронавирусната пандемия, казва той.

Евродепутатите заявиха, че пандемията “разкрива слабостите на здравните системи и икономики на страните членки“. Поради тази причина ЕС трябва да се снабди с достатъчно финансови средства, за да избегне повторението на ситуацията в бъдеще.

Очаква се COVID-19 да доведе до “сериозен спад” в икономиката на ЕС. Според някои оценки може да заличи до 10% от БВП на блока.

На този фон евродепутатите предупредиха, че рецесията “не трябва да служи като аргумент за по-малък бюджет, тъй като това ще доведе до сътресения в случай на бъдеща криза”.

Въпреки това държавите членки, които са срещу увеличаването на размера на бюджета – Холандия, Австрия, Швеция и Дания – се придържат към позицията си.

Дори да се отделят повече средства за справяне с последиците от вируса, “парите си остават 1% от БВП”, заяви дипломат от ЕС.

Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) ще приключи през декември, а все още няма споразумение за общия размер на новия дългосрочен бюджет. Евродепутатите предупреждават, че няма да има достатъчно време да се подготвят големите финансови пакети като Общата селскостопанска политика и Кохезионния фонд за януари 2021 г.

Поради тази причина те призовават Комисията “незабавно да предложи план за действие в извънредни ситуации, за да защити бенефициентите и да избегне спирането на програмите на ЕС в края на годината”.

“Във времена като днешните, никой не трябва да си позволява риска да остане без бюджет за следващата година”, се казва в позицията.

Според служител на ЕС държавите членки са разделени на два лагера. Някои страни казват, че преговорите за бюджета не са спешни, тъй като в момента има други спешни предизвикателства като борбата с пандемията. Вторият лагер обаче настоява МФР да бъде ключов инструмент за финансиране на бъдещия план за възстановяване и напредъкът към постигане на споразумение да бъде постигнат, колкото се може по-рано.

Източници от ЕС очакват дискусията за бюджета да започне отново “в скоро време”.

Други идеи, циркулиращи в пространството, включват възможността да се изготви “малка финансова рамка” за няколко години, за да се осигурят пари в подкрепа на икономиката от януари 2021 г.