Еврозоната мобилизира 120 млрд. евро в борбата срещу коронавируса

Информационно табло показва отменени полети на летище Франкфурт, Германия, 16 март 2020 г.  [EPA-EFE / THORSTEN WAGNER]

Страните от еврозоната взеха решение да мобилизират около 1% от своя БВП (120 милиарда евро), за да се борят срещу икономическите последствия от коронавируса на съвместна телеконференция, проведена в понеделник (16 март). Те обаче продължават да са на различни мнения отноно прилагането на съвместен фискален стимул.

По безпрецедентен начин COVID-19 оказва влияние на здравната система, предприятията и фондовитепазари.

Очаква се пандемията и мерките за нейното овладяване да доведат европейската икономика до рецесия тази година.

На този фон европейските финансови министри обсъдиха приемането на пакет икономически мерки в помощ на засегнатите здравни системи и бизнеса, особено на малките и средните предприятия (МСП).

Еврогрупата в разширен формат (страните от еврозоната и страни-членки на ЕС извън нея) обаче не успя да приеме съвместен европейски пакет от фискални стимули, както изискаха някои членове, най-вече Франция и Италия, за справяне с икономическите последствия от коронавируса.

“Съгласихме се, че е необходим незабавен, амбициозен и координиран политически отговор”, се казва в изявление след петчасовата телеконференция на финансовите министри.

По-голямата част от мерките обаче продължават да идват от националните правителства.

Според Европейската комисия, общата фискална подкрепа за икономиката, предоставена досега в Европа, представлява средно 1% от БВП. Ако се включат само държавите от еврозоната, тя ще възлиза на около 120 милиарда евро.

Правителствата в еврозоната предлагат и механизми за ликвидност в размер на най-малко 10% от БВП, включително схеми за публични гаранции и разсрочени данъчни плащания.

Членовете на Еврогрупата знаят, че тези средства няма да са достатъчни. “Сумата може да бъде много по-голяма в бъдеще”, се казва в изявлението.

Освен националните решения, Европейската комисия обеща да преразпредели неизразходваните структурни фондове в размер на 37 милиарда евро за подкрепа на здравните системи, МСП и най-засегнатите сектори и работници. ЕК се стреми да направи достъпни и допълнителните 28 милиарда евро структурни фондове за покриване на тези разходи.

Европейската инвестиционна банка, подкрепена от Комисията, ще мобилизира 8 милиарда евро за заеми за МСП, подкрепени от бюджета на ЕС, планирайки да увеличи сумата до 20 милиарда евро.

Министрите обаче не успяха да постигнат съгласие относно предложението за увеличаване на капитала на ЕИБ или включването на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), който понастоящем разполага с 410 милиарда евро. Използването на ЕМС би изпратило ясен сигнал до инвеститорите, посочиха анализатори, след дни на рекордни загуби на фондовите пазари и нови сътресения на дълговия пазар.

“Не изключваме нито едно възможно решение”, заяви президентът на Еврогрупата Марио Сентено. “Бъдете уверени, че ще защитим еврото с всичко, което имаме на разположение”, заяви той пред репортери на виртуална пресконференция след срещата на министрите.

Германският финансов министър Олаф Шолц обаче заяви, че дебатът за включването на ЕМС на този етап е “прибързан”.

Въпреки това в съзвучие с известното обещание на бившия президент на ЕЦБ Марио Драги, Сентено заяви: “Ще направим всичко възможно, дори и повече, за да възстановим доверието и да подкрепим бързото възстановяване”.

“Готови сме да приемем нужната координирана и решителна политика”, посочи той и добави, че ще се действа “бързо”.

Сентено подчерта, че предприетите досега мерки са само “първата стъпка” и помоли Комисията и Европейския механизъм за стабилност “да проучат начините, в съответствие с правомощията им, за справяне с предизвикателствата, поставени от епидемията от коронавирус.

Еврогрупата приветства също и използването на гъвкавостта, включена в Пакта за стабилност и растеж, фискалните правила на ЕС и по-свободното прилагане на правилата за държавна помощ, в улеснение на националните разходи, както обеща Комисията.

Министрите се съгласиха да провеждат поне веднъж седмично разговори, за да следят развитието на ситуацията и за да вземат решение за по-нататъшни действия.

В подкрепа на амбициозната европейска реакция след конференцията еврокомисарят по икономика, италианецът Паоло Джентилони, предупреди, че “ще е нужна безпрецедентна координация по фискалните въпроси за възстановяване на доверието”.

Испанският министър на икономиката Надя Калвиньо също подкрепи използването на всички налични европейски инструменти за ограничаване на разпространението на коронавируса.

“Трябва да направим и ще направим всичко необходимо, когато е необходимо и както е необходимо”, посочи тя преди срещата.

Въпреки това Калвиньо не се присъедини към своите френски и италиански колеги в искането им за голям европейски фискален стимул.

“Продължаваме да работим неуморно и съвместно, за да се подготвим за икономическото възстановяване след като излезем от кризата”, написа след телеконференцията френският финансов министър, Брюно Льо Мер, в Туитър.