Институциите на ЕС умуват как да избегнат пропастта между бедни и богати страни

Шарл Мишел дава интервю на Дорота Баволек на 27 април 2020 г. (личен архив на Дорота Баволек)

Kризата с коронавируса не трябва да задълбочaва пропастта между бедни и богати в ЕС, а бъдещият европейския бюджет трябва да бъде инструмент за кохезия (сближаване). Призивът бе отправен в понеделник от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за кореспондентката на Polsat News в Брюксел Дорота Баволек.

“Като председател на Европейския съвет искам да отправя едно важно послание. Трябва да внимаваме да не се създадат по-големи разлики в Европа в резултат от кризата. Точно обратното, усилията към икономическо сближаване трябва да продължат. Най-висшата цел на Европейския съюз е достойнството на европейските граждани, каквато и да е тяхната националност. Трябва да се мобилизираме, за да има навсякъде икономически подем, което е цел на социалната кохезия“, каза Мишел.

Полша не е член на еврозоната и за разлика от България не се стреми към членство, въпреки че е задължена  да приеме общата европейска валута, когато бъде готова за това. Това задължение е вменено от договора на Полша за присъединяване към ЕС.

Запитан на какво може да се надява Полша, която не разполага със същите възможности за финансови трансфери, като страните от еврозоната, Мишел каза:

“Инструментът е европейският бюджет, в който по-богатите страни допринасят повече, а други страни получават по-голяма подкрепа. Това е същността на европейската солидарност, а решението да се адаптира европейския бюджет заради кризата с коронавируса и да се прибави един европейски фонд към европейския бюджет илюстрира това.“

Очаква се Европейската комисия да представи ново предложение за европейски бюджет за периода 2021-2027 г. в средата на май. Досегашните опити да се приеме бюджет, в периода пред кризата с Covid-19, се провалиха. Причината за този провал бе несъгласието на “пестеливите държави” (Холандия, Дания, Швеция и Австрия) да развържат кесиите и да компенсират отсъствието на Великобритания, която беше нетен донор на ЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази идея България да ползва средства от бъдещия бюджет на ЕС авансово. В понеделник EURACTIV зададе въпрос на говорителя на Комисията Ерик Мамер дали това би било възможно. От отговора на Мамер стана ясно, че такава идея е била обсъждана.

Кохезията е важен проблем не само за бедните страни на ЕС, но и за богатите, защото ниските заплати в някои източноевропейски страни се възприемат като нелоялна конкуренция от по-богатите държави.