Еврокомисията ще актуализира дългосрочния бюджет на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в скорошно видео съобщение по време на кризата с коронавируса. [Ursula von der Leyen / Twitter]

Европейската комисия планира да представи актуализирано предложение за многогодишната финансова рамка (МФР) на 29 април, като част от стратегията за възстановяване след икономическите последствия от пандемията, според вътрешен документ, видян от EURACTIV.com.

Според председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, актуализираната МФР – дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. – се разглежда като ключов инструмент за преодоляване на тежката рецесия, която пандемията ще предизвика в Европа.

В началото на месеца председателят на ЕК заяви: “всички знаем, че в тази криза имаме нужда от бързи отговори и не можем да чакаме две или три години, за да измислим нови инструменти”. Фон дер Лайен добави още: “МФР е най-силният инструмент, с който разполагаме”.

За бившия германски министър МФР може да бъде необходимият фискален стимул вместо коронаоблигациите. Те представляват съвместен дълг за споделяне на разходите по възстановяването. Девет страни членки настояват за коронаоблигации. Малка група държави, включваща Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия, е срещу предложението.

Според вътрешен документ на Комисията, публикуването на стратегията за възстановяване е насрочено за 29 април, въпреки че датата предстои да бъде потвърдена. Предвижда се стратегията да включва изменение на проекта за МФР, първоначално представен от ЕК преди две години.

Очаква се и работната програма на Комисията за тази година да претърпи изменения.

Споразумение за МФР няма да е лесно. Въздействието на коронавируса ще усложни допълнително постигането на единодушие между държавите. През февруари лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по основните въпроси.

Натискът да се приеме многогодишния бюджет на ЕС продължава да расте. Програмите с големи разходи като Общата селскостопанска политика изтичат до края на годината. През февруари Комисията вече предупреди, че лидерите на ЕС закъсняват в сравнение с предишни периоди. Европейският парламент също трябва да даде съгласието си.

Европейската комисия е изчерпала почти всички ресурси по настоящата МФР за борба с коронавируса. Поради тази причина някои държави настояват да се приеме план за възстановяване възможно най-скоро, заедно с други мерки, които Еврогрупата обсъжда днес.

Министрите на финансите са близо до споразумение за икономически пакет, който ще включва гаранции и облекчени заеми от Европейския механизъм за стабилност, Комисията и Европейската инвестиционна банка. Целта на пакета е да защити компаниите и работниците.

Тези мерки имат ограничено влияние за подпомагане на излизането от “предизвиканата кома”, от която страда европейската икономика. Ще е необходим и план за възстановяване, за да може активната икономическа дейност да започне и щетите да бъдат поправени.

Планът ще зависи от това кога и как държавите членки ще започнат да излизат от блокадите си и да премахват ограничителните мерки за ограничаване на коронавируса.

В сряда еврокомисарите ще проведат ориентационен дебат на тема “Европейска пътна карта за излизане от пандемията от COVID-19”.

Говорител на Комисията заяви, че разхлабването на изключителните мерки за ограничаване на движението на гражданите ще бъде постепенно и ще зависи от ситуацията във всяка държава членка по отношение на пандемията.

Като част от стратегията за излизане от еврокомисарите се очаква да приемат препоръки за мобилни приложения, използвани от държавите членки за проследяване на контактите на заразените. Тези приложения, заедно с правенето на тестове, ще играят ключова роля в процеса на премахването на мерките за самоизолация и избягването на появата на нови случаи.

В тази връзка членовете на Комисията ще приемат и насоки за валидиране на тестовите комплекти в Европа и за оптимизиране на доставките на лекарства.