Европарламентът иска нови 110 млрд евро към бюджета на ЕС

Председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли в разговор преди началото на дебат за резултатите от Европейския съвет, на 23 юли.

В понеделник (7 септември) Европейският парламент поиска увеличение на седемгодишния бюджет на ЕС, както и правно обвързващи ангажименти за въвеждане на нови налози за финансиране на фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

Вчера евродепутатите проведоха нов кръг преговори за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. със Съвета на министритe – институцията, представляваща 27-те държави-членки на ЕС.

Обсъжданията на многогодишна финансова рамка (МФР) се фокусираха върху нови собствени ресурси за финансиране на възстановителния фонд, създаден от лидерите на ЕС през юли за борба с продължаващата икономическа криза, причинена от пандемията.

Европейската комисия също участва в тристранните преговори за бюджета.

Преговарящите се надпреварват с времето, с цел да получат първото финансиране от ЕС от 1 януари. Източници определиха дискусиите като “конструктивни” и “доста интензивни”.

Двете страни обсъдиха увеличаването на МФР, който е в размер един трилион и 74 милиарда евро, и управлението на Механизма за възстановяване и устойчивост – основния стълб на фонда за възстановяване, който е в размер на 750 милиарда евро. И двете големи теми са част от юлското споразумение на обща стойност 1,8 трилиона евро.

Преговарящите обсъдиха и екологичните аспекти на бюджетната сделка на ЕС, включително ангажимента, поет от лидерите на ЕС да се гарантира, че 30% от средствата на блока ще отидат за благоприятни за климата проекти.

Един от основните спорни въпроси е искането на Европарламента за увеличаване на дългогодишния бюджет на ЕС със 110 млрд. евро, за да се финансират области като образователната програма “Еразъм” и “Хоризонт Европа”, иновационната и изследователската програма на ЕС.

Представители на държавите-членки на ЕС смятат, че искането на ЕП е трудно за удовлетворяване, като се има предвид, че в момента ЕС разполага с най-големия бюджет в историята си (1,8 трилиона евро), договорен на срещата на върха през юли.

Друг нерешен въпрос е как да се финансира фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Европейският парламент настоява за правно обвързваща декларация от държавите членки относно въвеждането на нови налози и данъци за финансиране на безпрецедентната сума, която блокът ще заема от финансовите пазари.

Но висш служител на Съвета посочи, че е прекалено да се настоява за правен ангажимент, когато на масата за преговори няма официални предложения от Европейската комисия.

“Няма да си купите кола, която не сте виждали”, коментира висш служител на Съвета, позовавайки се на въглеродния данък за вносните стоки и разширена система за търговия с емисии – схемата за фиксирани търговски цени на ЕС за емисии на парникови газове.

Вместо това държавите членки са готови да проучат начините за подсилване на формулировките, използвани от лидерите на ЕС в тяхното юлско споразумение, което включва и график за въвеждане на новите налози.

От друга страна, източници от ЕС посочиха, че споразумението за управлението на фонда за възстановяване ще бъде постигнато по-лесно. Експерти ще се опитат да намерят формула, която да даде на Европарламента повече тежест в тази област.

Унгария настоява за пакетна сделка

Европейският съвет настоя МФР и фондът за възстановяване да бъдат в пакет, тъй като част от парите за възстановяване ще бъдат насочени през бюджета на ЕС. Ребатът на Австрия например – който беше ключов за спечелването на одобрението на Виена през юли – се основава на безвъзмездни средства от фонда за възстановяване.

Европарламентът обаче иска допълнителни преговори, за да подсили МФР. Поради тази причина евродепутатите предложиха да се постигне споразумение за фонда за възстановяване (“ЕС от следващо поколение”) и новия бюджетен таван на ЕС. Това от своя страна би позволило повече време за договаряне на по-голям бюджет за “Еразъм” и “Хоризонт Европа”.

Главният преговарящ от името на Европейския парламент и председател на бюджетната комисия Йохан ван Овертвелдт (Консерватори и реформисти, Белгия) отказа коментар на този етап. Но EURACTIV получи информация, че ЕП е готов да ускори преговорите за фонда за възстановяване, за да се даде достатъчно време на националните парламенти да одобрят увеличаване на тавана на разходите на ЕС, за да се финансира стимула.

Основният политически препъни камък в това отношение е настояването на Европарламента да обвърже европейските средства със спазването на върховенството на закона.

Унгарският премиер Виктор Орбан успя да разводни формулировката за тази условност по време на срещата на върха през юли. Сега Будапеща настоява за договаряне на клаузата за върховенството на закона като част от по-широк пакет, за да попречи на членовете на ЕП да поправят текста по време на бюджетните преговори.

Това би дало на унгарския парламент ефективно право на вето върху целия фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, ако унгарските депутати не са съгласни с клаузата за върховенството на закона.