Европа иска яснота по руската схема за плащане на газа в рубли

"Ако плащането се извършва в рубли, тогава вече не говорим за спазване на договора, а за заобикаляне на санкциите“, каза главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер. [ Европейски съюз, 2022 г. ]

Европейската комисия предупреди в четвъртък (28 април) купувачите на руски газ, че може да нарушат санкциите, ако преобразуват плащанията за газ в рубли. В същото представителите на страните от блока се мъчеха да изяснят позицията на ЕС по схемата за плащания на Москва, която предизвика объркване.

Руският газов гигант „Газпром“ прекъсна доставките за Полша и България в сряда (27 април), след като те отказаха да плащат за газа в рубли, което бе най-силният отговор на Москва досега заради санкциите, които й наложи Запада заради конфликта в Украйна.

Изискването за плащане в рубли до голяма степен се тълкува като уловка на Кремъл да използва доставките си на газ като оръжие и да създаде правни вратички за заобикаляне на санкциите.

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят ситуацията, която остави страните членки разделени по въпроса дали санкциите ще бъдат нарушени, ако използват механизма на Русия.

Русия нареди енергийните компании от списъка с „неприятелски държави“ да променят плащанията си за газ в рубли в „Газпромбанк“. Няколко страни в блока, включително Германия, казаха, че не нарушават правилата за санкции.

„Плащанията ще се извършват в евро и след това ще бъдат преведени от „Газпромбанк“ в друга сметка“, обясни германският министър на икономиката Роберт Хабек, чиято страна е силно зависима от руския газ.

„Това е пътят, по който вървим, това е пътят, който Европа ни показа и е съвместим със санкциите“, добави той.

Нарушение на санкциите на ЕС?

Други страни обаче, както и Европейската комисия, която изготвя санкциите за ЕС, предупредиха, че обръщането на евро в рубли може да представлява нарушение, което заплашва вносителите на газ с правни последици.

„Ако договорът предвижда, че плащанията трябва да се извършват в евро или в долари, тогава задължението на компанията приключва, след като тя извърши това плащане в евро или долари“, обясни говорителят на ЕС Ерик Мамер.

„Ако плащането се извършва в рубли, тогава вече не говорим за сключения договор, а за заобикаляне на санкциите“, каза той.

Трудността за европейските купувачи е, че руският указ изисква от тях да открият и сметка в рубли в „Газпромбанк“, в която ще бъдат депозирани техните плащания в евро или долари след конвертиране в руската валута.

Указът на Русия ще счита плащането за завършено само след извършване на конвертирането в рубли – транзакция, която ще включва централната банка на Русия, която е обект на санкции на ЕС.

Високопоставен служител на ЕС каза на брифинг, че ако купувачите от ЕС декларират, че плащанията им за газ са завършени, след като плащането е извършено в евро и преди да бъде конвертирано в рубли, санкциите ще бъдат спазени.

„Това, което не можем да приемем, е, че компаниите са задължени да открият втора сметка и че между първата и втората сметка сумата в евро ръцете на руските власти и Руската централна банка и че плащането е само завършено когато се конвертира в рубли“, посочи висшият служител на ЕС.

„Това е абсолютно явно заобикаляне на санкциите“, добави той.

Откриването на сметка в рубли в „Газпромбанк“ само по себе си може да наруши санкциите на ЕС, коментира още той.

Разясненията от четвъртък последваха искане на посланиците на страните от ЕС в сряда за по-ясни съвети по въпроса.

Полша и България заявиха по време на срещата, че насоките на Комисията са объркващи, докато няколко държави, включително Дания, Финландия, Гърция, Словакия и Испания, заявиха, че е необходима повече яснота, казаха представители на ЕС пред Ройтерс.

И България, и Полша се противопоставиха на новия механизъм за плащане и се придържаха към първоначалните си договори за плащане на газ. Вицепремиерът на България каза, че щатските долари, предназначени за плащане на „Газпром“ за доставките през април, са били върнати.

Длъжностните лица също така казаха, че някои страни не са съгласни, че  изпращането на евро към „Газпромбанк“, които след това ще бъдат конвертирани в рубли от руска банка, би представлявало нарушение на санкциите, както каза Комисията.

Кремъл посочи, че плащанията за доставките, извършени след указа на Путин миналия месец, са се очаквали през май и източник, пожелал анонимност, е посочил 20 май като дата за „валидиране“ на плащанията.

Съобщава се, че някои търговци на газ в ЕС са открили сметки в рубли, но служители на Комисията казаха, че не са били уведомени за купувачи, които са направили това.

„Газпром“ и „Газпромбанк“ не отговориха на искания за коментар.

Различни интерпретации

Унгария заяви, че планира да плаща за руски газ в евро чрез „Газпромбанк“, която ще преобразува плащането в рубли, за да изпълни новото изискване. Гърция също така заяви, че планира да плати на „Газпром“ следващия месец по начин, който няма да наруши санкциите на ЕС срещу Русия, каза министърът на енергетиката на страната.

Финландия обяви, че са необходими насоки на ниво ЕС, така че страните да не достигат до различни тълкувания на механизма за плащане.

Финландската компания Fortum, в която държавата притежава 50,76% дял, заяви по-рано в четвъртък, че нейното германско дъщерно дружество Uniper ще продължи да плаща в евро за газ от руския „Газпром“ чрез новия платежен механизъм.

Финландският министър по европейските въпроси обаче покочи, че Uniper трябва да се придържа към енергийната политика на германското правителство.

Германия, която силно разчита на руския тръбопроводен газ, предупреди, че може да изпадне в рецесия, ако бъде прекъснат целият внос на руска енергия.

Трима източника заявиха в четвъртък, че италианската енергийна група Eni все още не е взела решение относно схемата за плащане, която Русия е въвела, и все още чака яснота дали тя представлява нарушение на санкциите.