Лидерите на ЕС в сблъсък за коронаоблигациите, прехвърлят решението на Еврогрупата

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на телеконференцията, проведена в четвъртък (27 март). [Съвета на ЕС]

В четвъртък (26 март) лидерите на ЕС останаха на различни мнения за икономическия отговор на коронавируса. Северните страни отхвърлиха идеята за емитиране на общ дълг, известен катокоронаоблигации”, предложени от девет държави членки с цел финансиране на възстановяването.

По време на срещата на високо равнище, проведена като видеоконференция, 27-те държавни ръководители приеха разводнен текст за европейския икономически отговор срещу коронавируса, след като Италия заплаши, че ще отхвърли проектозаключенията, заради условията, които съдържат в замяна на финансовата помощ на ЕС.

В крайна сметка държавните и правителствени ръководители прехвърлиха горещия картоф на Еврогрупата на финансовите министри, които ще се опитат да предложат решения в рамките на следващите две седмици.

В реч пред репортерите след видеоконференцията председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че лидерите на ЕС са възложили на финансовите си министри “да продължат интензивната работа, за да излязат с предложение, което да гарантира, че можем да се справим с кризата и да гарантираме стабилността на ЕС”.

След видеоконференцията президентът на Еврогрупата Марио Сентено заяви, че ще свика министрите на финансите на eврозоната следващата седмица.

Сентено обясни, че финансовите министри ще се опитат да приключат работа по използването на Европейския механизъм за стабилност – спасителният фонд на еврозоната – в подкрепа на националните икономики.

Той добави, че Еврогрупата ще “търси и други иновативни решения”.

На видео-пресконференция Мишел потвърди, че лидерите са обсъдили писмото, подписано от деветте министър-председатели и президенти с молба за емитиране на “коронаблигации”, издадени от институциите на ЕС в полза на всички държави членки.

“Oбсъдихме всички различни възможности за справяне с предизвикателствата”, заяви Мишел, като обясни, че сред лидерите на ЕС се разразява “силен политически дебат”. “По много важни теми сме на едно мнение, но по други трябва да продължим дебата”, призна той.

“Отворени сме за дискусии и други варианти и затова задачата е в ръцете на Еврогрупата”, добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Коронаоблигации

Въпреки някои ранни сигнали за подкрепа за коронаоблигациите, Германия и Нидерландия дадоха ясно да се разбере, че няма да приемат инструменти за съвместен дълг.

В писмото си деветте държави членки защитават “общия инструмент за дълг, издаден от европейска институция”, тъй като “всички сме изправени пред симетричен външен шок, за който никоя държава не носи отговорност, но чиито негативни последици са понесени от всички”.

Въпреки това след срещата на върха, нидерландският премиер Марк Рюте заяви във видео-пресконференция, че емитирането на общ дълг ще превърне еврозоната в “съюз на трансфери” по начин, който не е предвиден в договора от Маастрихт.

“Не мога да предвидя обстоятелство, при което да променя позицията си”, посочи Рюте.

Европейски механизъм за стабилност

Вместо това Нидерландия и Германия подкрепиха използването на наличните 410 милиарда евро от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Миналия вторник сред финансовите министри имаше общо съгласие да се използва един от инструментите на ЕМС: кредитната линия с разширени условия.

Еврогрупата обаче не влезе в подробности относно условията, които страните трябва да изпълнят, за да имат достъп до фондовете. Условността на ЕМС остава недопустима за Италия и други страни, които твърдят, че настоящата криза е причинена от шок извън контрола на техните правителства.

Германия и Холандия обаче настояват за налагане на условия на държавите, търсещи помощ, както е предвидено в правилата на ЕМС.

“ЕМС е нашият предпочитан инструмент, тъй като е създаден специално за кризи като тази”, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Той дава достатъчно свобода за реакция, без да се отказваме от основните ни принципи, добави тя във видеоизявление.

Меркел посочи, че лидерите не са обсъждали условията, които биха могли да бъдат свързани със заемите с облекчени условия – задача, оставена на финансовите министри.

Рюте обясни, че държавите членки трябва да водят “информиран и интелигентен” дебат относно условността. Нидерландия не е склонна да използва ЕМС на този етап, тъй като Хага счита спасителният фонд за крайна мярка, а кризата може да продължи до май или дори юни, заяви Рюте.

“Трябва да сме сигурни, че все още имаме останали козове и не сме изхарчили всичко през първите две седмици”, посочи той.

Въпреки различията, които принудиха лидерите на ЕС да разводнят текста за икономическия отговор, Рюте бе “абсолютно убеден”, че през следващите две седмици държавите членки ще постигнат напредък по спорните въпроси.

Заплахата на Италия

Настояване за наличието на условност за достъп до ЕМС и окончателното отхвърляне на коронаоблигациите почти провалиха срещата на върха.

Италия заплаши, че ще отхвърли проектозаключенията, като заяви, че всяко позоваване на условност за ЕМС е неприемливо.

“Как може да се мисли, че инструменти, разработени в миналото, изградени за намеса в случай на асиметрични шокове и финансови напрежения, засягащи отделни страни, са адекватни за този симетричен шок?” попита Конте по време на видеоконференцията, преразказаха правителствени източници.

Заедно с испанския премиер Педро Санчес, Конте предложи да се създаде работна група, съставена от петима ръководители на институции на ЕС – председателите на Съвета, Комисията, Парламента, Европейската централна банка и Еврогрупата, които ще имат задачата в рамките на 10 дни да намерят нови икономически инструменти за справяне с пандемията и нейните икономически последици.

“Ако някой иска да си мисли за специфични механизми за защита, разработени в миналото, тогава искам да поясня: не се притеснявайте, можете да ги запазите за себе си, защото Италия не се нуждае от това”, заяви Конте пред европейските лидери.

В коментари, насочени към опасенията на Германия и Нидерландия, италианският премиер също отхвърли идеята за постоянен общ дълг на европейско ниво. “Всяка държава има свой публичен дълг и ще продължи да носи отговорност за него”, е заявил Конте по време на видеоконференцията, според преразкази.

Според италиански правителствени източници, Франция, Ирландия, Гърция, Португалия и Люксембург са приветствали изявлението на Конте.

Френският президент Еманюел Макрон е предупредил, че епидемията от коронавирус рискува да разруши устоите на блока като Шенгенското пространство, ако държавите членки не проявят солидарност в кризата, заяви дипломат, цитиран от Ройтерс.

“Залогът е оцеляването на европейския проект”, посочил той на останалите 26 лидери на видеоконференцията. “Рискът, пред който сме изправени, е краят на Шенген”, добави Макрон според същия източник.

Изявлението от срещата се позовава на запазването на вътрешния пазар на ЕС, въпреки ограниченията по границите, въведени по време на коронавирусната криза. В него се казва, че сред мерките са и изграждане на авариен запас от медицинско оборудване и облекчаване на затварянето на граници в рамките на ЕС.

Лидерите също финално приеха и предложението за спиране на правилата на ЕС за дефицит по време на кризата, което позволява на страните да харчат свободно за борба с вируса, независимо от вече големите бюджетни дефицити в някои държави.

27-те лидери възложиха на Комисията да работит по стратегия за излизане и план за възстановяване, за да подпомогнат икономиката след пораженията, предизвикани от COVID-19, и драстичните мерки, предприети в борбата с вируса.