Европейският фискален регулатор иска промяна в прага на дълга

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, комисарят Дидие Рейндерс и председателят на Европейския фискален съвет Нилс Тигенсен преди заседанието на колегията на 1 юли.

Във вторник (1 юли) Европейският фискален съвет (ЕФС) препоръча да се премахне прага на дълга на ЕС от 60% от БВП и вместо това да се приемат реалистични цели, специфични за националните икономики на блока.

“Няма никакъв смисъл да се поставя цел, която не е реалистична“, посочи председателят на Европейския фискален съвет Нилс Тигесен пред журналисти по време на видеоконференция.

Европейският фискален съвет е независим консултативен орган на Европейската комисия.

Въздействието на коронавируса ще изтласка нивата на публичния дълг в Европа значително над границата от 60% от БВП, посочена в Пакта за стабилност и растеж, фискалния правилник на ЕС.

Очаква се през тази година дългът на ЕС да достигне 102% от БВП, а страни като Гърция, Италия, Португалия, Франция и Испания да отбележат дълг над 115%.

Понижаването на нивата на дълга до договорения праг ще изисква усилия, които са безпрецедентни в световната икономика, посочи Тигесен.

Поради тази причина той коментира, че Европейският фискален съвет работи по предложение за определяне на конкретни дългови цели на държавите членки в зависимост от националните им икономики.

Предложението им би могло да бъде включено в годишния доклад на Европейския фискален съвет до Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван през октомври. Европейската комисия е пазител на договорите на ЕС, включително и на фискалните правила на блока.

По-рано тази година ЕК започна процес на преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж.

Устойчивостта на дълга остава приоритет за фискалния регулатор на ЕС. Плановете за намаляване на дълга във високо задлъжнели икономики са важни сигнали за инвеститорите дори и пазарният натиск в момента да е по-нисък, отколкото по време на кризата с еврото, благодарение на намесата на ЕЦБ, се посочва в съобщението.

Повече инвестиции

Тигесен представи оценка на общата ориентация на фискалната политика за еврозоната във вторник (30 юни).

ЕФС предупреди, че нетните нива на инвестициите, нетните добавки към публични активи, са близо до нула и никога не са се възстановили от кризата през 2010 г., дори преди разпространението на пандемията.

По тази причина органът призова за повече публични инвестиции в държавите членки, като посочи, че предложеният от ЕС бюджет от 1,85 трилиона евро за 2021-2027 г., който включва Фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, няма да бъде достатъчен, за да повиши потенциала за растеж на Европа.

Тигесен каза, че националните политики трябва да бъдат по-благоприятни към инвестициите. “Това изисква стимули и откровена решимост от страна на правителствата”.

ЕФС също така предупреди, че е рано да се възобновяват лимитите за дефицит и дълг в ЕС след спирането на Пакта за стабилност и растеж през март.

Тигесен посочи, че Европейската комисия трябва да установи сроковете и условията за реактивиране на фискалните правила на ЕС най-късно през пролетта на следващата година.

ЕК планира да преразгледа кога и как да въведе отново ограниченията на разходите на блока през есента. Еврокомисарят по икономиката Валдис Домбровскис припомни във вторник, че Пактът за стабилност ще остане на пауза, докато икономиката претърпява сериозен спад, но след това ще бъде възстановен.

Фискалният съвет препоръча не само да се разгледа икономическия растеж на ЕС за следващата година, който може да достигне 6%, но и да се оцени БВП на блока в сравнение с нивата от преди кризата. В противен случай Европейската комисия рискува да препоръча мерки за строги икономии в разгара на възстановяването, предупреди той.

Според ЕФС, икономическият растеж през следващата година ще бъде с около 4% по-малък от прогнозата, направена преди пандемията.