Еврото ще замени лева през 2023 г., твърди финансовият министър

Владислав Горанов пише думата на 2019 г. - "растеж". Над неговата дума се вижда тази на председателя на парламента Цвета Караянчева - "Брекзит", изписана с "д" накрая. След като правописът й стана хит в социалните мрежи, тя обясни, че е имала предвид инициалите на британския премиер Борис Джонсън и е вложила "символизъм". ["Дарик"]

Еврото ще бъде въведено в България на 1 януари 2023 г. Това прогнозира в “Годината” на Дарик финансовият министър Владислав Горанов. В събота (21 декември) той потвърди прогнозата си, че страната ще влезе във вaлyтния мexaнизъм ЕRМ ІІ, наричан “чaĸaлнятa” нa Eвpoзoнaтa, през април догодина. Там се стои не по-малко от две години, добави Горанов. Според него ЕRМ ІІ е думата на 2020 г.

Не за първи път от правителството поставят срок за влизане в чакалнята. Този срок вече беше отлаган няколко пъти. Първоначално Горанов твърдеше, че това ще стане в средата на 2019 г. После срокът се премести за края на тази година, а вече се говори за април 2020 г. Все пак според министъра “всичко се движи според предварителните консултации”.

По думите му причината за забавянето е, че “подценихме необходимостта на две от българските банки да засилят капиталовите си буфери”. Инвестбанк и Първа инвестиционна банка се оказаха с капиталов недостиг, открит при проверка на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя беше едно от изискванията за присъединяване към чакалнята за еврозоната, което трябва да стане заедно с влизането в банковия съюз. “Отне малко време те (банките) да разработят подходящите планове, които да бъдат одобрени от ЕЦБ и БНБ. Сега текат сроковете за изпълнението на тези планове. Изпълнението им върви по план”, коментира Горанов в събота.

Той допълни, че след като ЕЦБ даде положителна оценка на плановете на Инвестбанк и ПИБ, ще бъдат подадени официално документи за присъединяване към предверието за еврозоната. Според него решението по това искане се взима в рамките на ден. “Всеки днес може да пуснем такова искане. Те ще вземат веднага решение, но е много по-вероятно да откажат в момента. Кандидатстваш, когато си сигурен, че ще стане. Защото иначе репутационните щети са големи”, заключи министърът.