ЕК заплаши Унгария със съд заради цените на горивата

Европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон присъства на изслушване в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, 21 април 2022 г. [OLIVIER HOSLET/EPA]

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви в сряда (8 юни), че Унгария трябва да спре дискриминационното ценообразуване на горивата, от което не могат да се възползват превозни средства с чужди регистрационни номера. В противен случай рискува да бъде изправена пред съда. Това се казва в писмо на Европейската комисия до Будапеща, видяно от Ройтерс.

Този ход бележи още една сфера на разногласия между Европейската комисия и Унгария. Напрежението между Брюксел и унгарския премиер Виктор Орбан нарасна през последните месеци, включително заради отлагането заради Будапеща на новите санкции срещу Русия.

По-рано тази година Унгария каза, че камиони с тегло над 7,5 тона и камиони с чужди регистрационни номера с тегло над 3,5 тона няма да отговарят на условията за субсидирано гориво от 480 форинта (1,31 долара) за литър, а ще трябва да плащат пазарни цени.

Бретон коментира, че това означава, че превозните средства с регистрационни номера от други страни от ЕС ще трябва да плащат 50-60% повече за гориво в сравнение с превозните средства с унгарски регистрационни номера, което представлява непряка дискриминация и противоречи на правилата на ЕС.

„Моля ви да ни предоставите своя отговор по отношение на обосновката и срока на валидност на тези мерки, които биха могли да представляват нарушения на правото на ЕС“, настоя Бретон в писмо до унгарския министър на технологиите.

„Моля ви също да спрете прилагането на мерките, докато не бъде гарантирано съответствието им с правото на ЕС“, написа той.

Бретон каза, че Европейската комисия си запазва правото да започне спешни процедури за нарушение, което в крайна сметка може да доведе до съдебен иск срещу Унгария и възможни глоби.

Унгария заяви, че мярката е предизвикана от така наречения „бензинов туризъм“ и увеличаването на транзитния трафик, което е увеличило разхода на гориво.