ЕК има ниски очаквания за възстановяването на българската икономика

[https://pixabay.com/]

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с едва 2,7% през 2021 г., а през 2022 г. темпът на растеж трябва да се ускори до 4,9%. Това се казва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана в четвъртък. Това означава, че икономиката на най-бедната страна от ЕС ще отбележи пълно възстановяване през 2022 г.

Очакванията са спадът на икономиката през 2020 г. да е между 4 и 5 процента. (Експресните оценки обикновено излизат в края на февруари.)

В края на януари бяха публикувани прогнозите на ООН, които бяха доста по-оптимистични за настоящата година. Според тях българската икономика трябва да нарасне с 3.9% през 2021 г.

Въпреки ниските очаквания ЕК сега има по-добра прогноза, отколкото през есента, когато залагаше на растеж от 2,6% за 2021 г. и 3,7% за 2022 г. Според ЕК спадът на българската икономиката през 2020 г. ще е 4,9%.

Комисията напомня, че частните инвестиции са намалели значително през първите девет месеца на 2020-а, а инвестициите в държавния сектор са се увеличили значително през третото тримесечие.

Износът за страните извън ЕС все още не се е възстановил, а пандемията е нанесла тежък удар върху международния туризъм, който носи три четвърти от постъпленията в сектора.

Ако икономиката се отвори, тласъкът в потреблението и инвестициите трябва да се усети през втората половина на годината. Очаква се износът на стоки постепенно да започне да се възстановява от второто тримесечие, а чуждестранните туристи да започнат да се връщат през третото тримесечие.

Рисковете пред българския туристически сектор са свързани с успеха на ваксинационната кампания и циркулацията на вируса в сравнение с конкурентните туристически дестинации.