Ключови европейски компании може бъдат погълнати, предупреждава ЕК

Урсула фон дер Лайен [Stephanie Lecocq/EPA/EF]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди в сряда (25 март), че икономическите последствия от коронавируса може да поставят стратегически фирми от частния сектор в риск от чуждестранно поглъщане.

В редовното си видеопослание фон дер Лейен каза, че европейската икономика ще продължи да приветства преките чуждестранни инвестиции, но трябва да “защити нашите ключови активи и технологии”.

“Кризата, породена от коронавируса, засяга дълбоко европейската икономика и много компании са временно отслабени от нея. Ние трябва да се грижим за тях”, предупреди тя. И допълни, че има ключови сектори за сигурността, общественото здраве и спокойствието, като здравеопазване, медицински изследвания или стратегическа инфраструктура.

По-рано председателят на ЕК обяви, че Брюксел се е намесил със заем, за да помогне на германска фирма, работеща по ваксина срещу новия вирус, към която интерес имаха и американски инвеститори.

Фон дер Лайен призова държавите-членки на ЕС внимателно да проверяват потенциалните външни инвеститори и каза, че Брюксел ще издаде обновени насоки. “На онези държави-членки, които нямат такъв механизъм, сега е моментът да го създадат”, каза тя.

И допълни, че “междувременно трябва да използвате всички опции, за да защитите важните европейски компании от чужди поглъщания или влияние, които биха могли да накърнят нашата сигурност и обществения ред”.

В сряда Комисията издаде насоки за гарантиране на силен подход в целия ЕС за скрининг на чуждестранните инвестиции във време на криза в общественото здравеопазване и свързаната с това икономическа уязвимост.

Лидерите на ЕС ще проведат видео среща на върха в четвъртък, за да координират по-добре отговора на глобалната епидемия. Европа се превърна в епицентър на пандемията. Италия е най-засегнатата страна в света, следвана от Испания.