ЕК обяви нови санкции срещу Русия, включително за петрола, банките и тв операторите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнася реч за социалните и икономическите последици от руската инвазия в Украйна за Европейския съюз, в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 4 май 2022 г. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

Европейският съюз обяви в сряда, 4 май, по-нататъшни стъпки за разширяване на мащабните санкции срещу Русия, като предложи постепенна забрана на руския петрол, изключване на най-голямата руска банка от международната мрежа и забрана на три държавни руски радио и телевизионни компании.

Предложението беше обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз ще се срещнат по-късно в сряда, за да оценят нейния план, като той ще трябва да бъде одобрен единодушно, преди да влезе в сила.

„Ще се уверим, че поетапно ще се откажем от руския петрол по организиран начин“, заяви ръководителят на ЕС на сесията на Европейския парламент в Страсбург.

„Ето защо ще прекратим постепенно руските доставки на суров петрол в рамките на шест месеца, а на рафинирани продукти – до края на годината“, добави тя.

Поради голямата си зависимост от руския петрол и ограничените възможности за закупуване на суров петрол от други страни, Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски суров петрол до края на 2023 г. съгласно съществуващите договори.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще поиска от държавите-членки да се съгласят да откажат на най-голямата руска банка „Сбербанк“ достъп до световната система за банкови комуникации SWIFT. С удара по „Сбербанк“ и две други банки „ние удряме банки, които са от системно значение за руската финансова система и за способността на (руския президент Владимир) Путин да води разрушителна политика“, каза тя.

Комисията не предостави имената на другите две банки, но представители на ЕС заявиха, че това са Кредитната банка на Москва и Руската селскостопанска банка.

В черновата на предложението на фон дер Лайен се казва още, че ЕС се стреми да добави главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, към последния списък в пакета на санкционираните лица.

В новия списък има 58 души, сред които много руски военнослужещи, но също така съпругата, дъщерята и синът на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Фон дер Лайен заяви, че в списъка ще бъдат добавени високопоставени военни и други лица, „които са извършили военни престъпления в Буча и които са отговорни за нехуманната обсада на град Мариупол“.

„Това изпраща още един важен сигнал към всички служещи на войната на Кремъл: Ние знаем кои сте и ще бъдете подведени под отговорност“, заяви фон дер Лайен.

ЕС също така ще забрани три руски държавни радио- и телевизионни компании като част от шестия пакет от санкции във връзка с войната на Москва в Украйна, съобщи ръководителят на Европейската комисия.

„Те няма да имат право повече да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз, под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони“, каза фон дер Лайен.

Тя нарече телевизионните канали „рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на Путин“.

Съобщава се, че каналите са „Россия РТР/РТР Планета“, „Россия 24“ и „Телевизионен център Интернационал“.

„Не бива повече да им даваме възможност, за да разпространяват тези лъжи“, добави тя.

В някои страни от ЕС руският Первый канал Европа, рупор на Кремъл, все още е достъпен по кабел, тъй като не е включен в пакета за санкции, въпреки че се оценява, че по никакъв начин не е по-добър от забранените канали.