България иска да харчи в аванс парите от новия бюджет на ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев []

България подготвя искане към Европейската комисия, за да получи възможност да използва 7-8 месеца предсрочно полагащите се европейски средства за периода след 2021 година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в петък, докато се возеше в премиерския джип на път към магистрала „Европа“.

Според него това е вариант за по-лесно излизане от кризата. Дончев каза, че се търси и вариант как да се използват предсрочно и европейските пари по програмата за развитие на селските райони.

Най-сериозният проблем на този план е, че новият бюджет на ЕС още не е приет. Многогодишната финансова рамка на съюза до 2027 година се прекроява фундаментално заради кризата с коронавируса.

„Ние разпределяме пари, които ги няма в момента“, коментира по този повод премиерът Бойко Борисов. Той прогнозира, че бюджетът на общността ще бъде увеличен с половин трилион евро.

Одобрен план за държавна помощ

Междуврменно Европейската комисия одобри предложената от българското правителство схема за подпомагане на малките и средните предприятия в размер на 150 милиона евро. До този момент ЕК е одобрила държавни помощи в размер на общо 405 милиона евро за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

„Тази схема в размер на 150 милиона евро ще позволи на България да подкрепи малките и средните предприятия под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер до 800 000 евро на дружество. Това ще помогне на предприятията да посрещнат нуждите си от ликвидност в тези трудни времена“, коментира заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер.

Схемата ще бъде отворена за малките и средните фирми във всички сектори, с изключение на тези в селското стопанство. Целта е да се подобри достъпа до ликвидност.

В четвъртък (23 април) премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха мерки за подкрепа на бизнеса на стойност 2.26 милиарда евро. Преди две седмици в интервю за EURACTIV България Томислав Дончев обясни, че държавната помощ може да надхвърли 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това са над 6 милиарда евро.

Малкият бизнес

Сега микропредприятията и малките фирми получават достъп до 87 милиона евро държавна помощ. Всяка фирма има право да получи безвъзмездна финансова помощ в максимален размер до 10% от нетните приходи от продажбите й за 2019 г. Минималният размер на гранта е 3000 лв., а максимумът – 10 000 лв.

С цел осигуряване на ликвидност малките и средните фирми ще могат да теглят и  необезпечени кредити от търговските банки. Заеми ще бъдат гарантирани от държавната Българска банка за развитие с ресурс от 250 милиона евро. Максималният размер на заемите ще бъде до 300 000 лв., а срокът на гаранцията е до пет години. Предвижда се да има гратисен период до 3 години.

Подобен продукт ще бъде предложен и от Фонда на фондовете. Той ще гарантира кредити за общо 850 млн. лв. Размерът на финансирането е много по-висок – до 3.6 млн. лева, предимно за оборотни средства, с възможност за предоставяне и на дългосрочни инвестиционни кредити до максимум десет години. Предприятия с временни ликвидни затруднения ще получат безлихвени кредити за периода на кризата при условие, че запазят работните места.

Фондът на фондовете отпуска и специални микрокредити за предприемачи и самонаети лица с общ бюджет 24 млн. лв. Максималният размер на заемите е 50 хил. лв. За стартиращите и иновативните фирми се предвиждат капиталови инвестиции със среден размер от 800 хил. лв.