ЕК одобри плана за възстановяване на Румъния, България чака редовен кабинет

Европейската комисия окончателно одобри плана за възстановяване и устойчивост на Румъния в размер на 29,2 милиарда евро след месеци преговори. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Европейската комисия окончателно одобри плана за възстановяване и устойчивост на Румъния в размер на 29,2 милиарда евро след месеци преговори.

„Нашето одобрение днес (понеделник) е важен етап за изплащането на повече от 29 милиарда евро, което е повече от 10% от БВП на страната през следващите години“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция в Букурещ.

Тя подчерта, че одобрението е добра новина, но в никакъв случай „не е краят на пътуването“.

„В някои отношения упоритата работа започва сега, защото става въпрос за изпълнение на плана. И тук, една дума за усвояването. Всички знаем и обсъждахме това заедно, че навременният подбор, планиране и изпълнение на проекти ще бъдат от решаващо значение“, каза шефът на Комисията.

Този коментар засяга болна тема. Както е добре известно местните власти не са най-бързите в приемането на реформи, нито най-добрите експерти, когато става въпрос за усвояване на средства от ЕС.

Премиерът Флорин Къцу обаче обеща правителството да обърне голямо внимание на изпълнението на плана за възстановяване. „Едно нещо, което мога да гарантирам. Това е, че румънското правителство ще приложи всички предприети реформи, ще постигне всички предложени цели и ще изпълни всичките си задачи, така че страната да получи пълно финансиране“, каза Къцу.

Президентът Клаус Йоханис призова всички представители на централните и местните власти да направят националния план за възстановяване и устойчивост абсолютен приоритет.

„Това е шанс, който не ни е позволено да пропуснем – шансът да направим икономиката на Румъния по-ефективна, по-устойчива и по-добре подготвена за всяка криза, която може да възникне. Това е шансът да оставим на бъдещите поколения дълбоко обновена Румъния“, каза той.

Българският план за възстановяване е готов за внасяне в ЕК, но служебното правителство ще остави тази задача на следващ редовен кабинет, защото отговорността за реализацията  ще е в неговите ръце.

Парите, които България може да получи, не са под заплаха, но забавянето на някои от проектите, например за реформи в чувствителни сектори, е в ущърб за страната.

Миналата седмица от Министерството на енергетиката обявиха, че липсата на стратегия за бъдещето на въглищните региони спира внасянето на плана за възстановяване в Европейската комисия.