ЕК отказва информация за стратегическите планове за селскостопанската политика

Заместник-генералният директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Комисията, Тасос Ханиотис, каза, че този фокус върху прозрачността не е „уместен“ и рискува да натовари процеса. [ Jamed/ Falik/IFPRI ]

Европейската комисия отхвърли призивите за по-голяма прозрачност при изготвянето на стратегическите планове на Общата селскостопанска политика. От Комисията заявиха, че прекомерният фокус върху темата рискува да натовари процеса и да пропусне общата картина.

Проектите трябва да бъдат представени на Комисията от страните от ЕС до края на годината. Те са част от националните планове за възстановяване. Там ще бъде посочено как страните възнамеряват да постигнат деветте цели на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Тези планове са и основният двигател за постигане на водещата хранителна политика на Комисията, стратегията „От фермата до трапезата“, която засега не е правно обвързваща.

Изготвянето на тези планове беше обект на интензивен контрол, а заинтересованите страни изразиха загриженост заради липсата на прозрачност в процеса.

Гражданските организации Birdlife и ClientEarth разкритикуваха Комисията заради „културата на непрозрачност“. Те изпратиха съвместно писмо по-рано през октомври, като призоваха Комисията да промени практиката си и значително да подобри прозрачността при одобрението на стратегическите планове на ОСП.

„Гражданите имат право да следват процеса на оценка и одобрение на бъдещите стратегически планове“, се казва в писмото.

Заместник-генералният директор на дирекция  „Земеделие и развитие на селските райони“ в  Европейската комисия Тасос Ханиотис, каза, че този фокус върху прозрачността не е „уместен“ и рискува да натовари процеса.

„Ако всичко стане достъпно, това ще претовари процеса, без да помогне“, предупреди той и добави, че вместо това трябва да се отдели повече енергия на „много конкретен и фактологичен дебат за това кои са работещите варианти и кои не“.

„Вместо това отново сме затънали в това колко пари ще отидат и по кои теми ще направим предположение“, каза Ханиотис.

Този отговор обаче беше недостатъчен за зеления евродепутат Томас Вайц.

Той изтъкна, че ОСП представлява повече от една трета от бюджета на ЕС, затова както Комисията, така и страните-членки трябва да работят прозрачно. Трябва да се знае кой влияе върху процеса на преговорите“, подчерта евродепутатът.

„Мисля, че няма спор по темата. Това е задължение”, коментира Вайц.

По същия начин Селия Нисенс, служител по селскостопанска политика в Европейското бюро по околна среда, отбеляза, че прозрачността е „от решаващо значение за гражданите и гражданското общество, за да могат да проверяват решенията, които се вземат от техните избрани представители”.

Според нея  гражданите трябва да знаят къде се влагат парите си.