ЕК отнесе яростни критики, че е обявила ядрената енергия и газа за зелени инвестиции

Комисарят по финансовите услуги на ЕС Майрид Макгинес говори на пресконференция за таксономията на ЕС за устойчиви дейности в Брюксел, Белгия, 2 февруари 2022 г. [ EPA-EFE/OLIVIER HOSLET ]

Европейската комисия се противопостави в сряда (2 февруари)  на гневното несъгласие на някои правителствата в блока и протестите на зелените активисти, защото даде етикет за устойчиво финансиране на инвестициите в газ и ядрена енергия.

Австрия предупреди, че ще се обърне към съда, за да се опита да спре мярката, докато Германия, която подкрепи включването на газ, нарече разширяването на етикета до ядрена енергия „неприемливо“.

Критиците на ядрената енергия посочват заплахата от аварии и радиоактивни отпадъци, а противниците на газа искат да възпрепятстват инвестициите в технологии за изкопаеми горива, която според тях допринася за кризата с изменението на климата.

Изпълнителната власт на ЕС, под натиск от ядрената Франция и зависимата от газ Германия, твърди, че и двете ще играят положителна роля като по-чисти източници на енергия по време на прехода към бъдеще с нулеви въглеродни емисии.

Решението „може да е несъвършено, но е истинско решение – движи ни по-нататък към нашата крайна цел за въглеродна неутралност“, заяви еврокомисарят по финансовите въпроси Майрид Макгинес.

ЕС се стреми към производство на енергия от възобновяеми източници, за да осигури своите нисковъглеродни амбиции. Комисарят обаче подчерта, че „все още нямаме капацитет за това, но все пак трябва да действаме спешно с всички средства, с които разполагаме“.

Макар че ядрената енергия и газът не са съвършеното решение, те могат да допринесат за целта на Европа, като изместят силно замърсяващите въглища, посочи Макгинес.

„Международният ангажимент, който поехме в Глазгоу, беше да се отървем от въглищата, защото някои части на Европа все още силно разчитат на тях“, отбеляза тя. „Днес казваме как газът и ядрената енергия могат да дадат своя принос“, добави тя.

„Голяма грешка“

Съобщението на Комисията в сряда направи етикетирането сключена сделка, освен ако мнозинството от страните от ЕС или мнозинството в Европейския парламент не го блокират. Вътрешни източници казаха, че това е малко вероятно.

Противоречието около въпроса отразява факта, че всяка от страните от ЕС има много различни енергийни миксове и макар да са съгласни по целите за борба с изменението на климата, те не искат да се сблъскат с непреодолими проблеми, за да ги постигнат.

Германия и Франция сплотиха останалите държави-членки около своята съответна подкрепа за газ и ядрена енергия.

Германия обаче, която разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на газ, беше язвителна относно включването на ядрената енергия в списъка на устойчивите инвестиции, което Брюксел нарича своя „таксономия“.

„Германия е ясно и недвусмислено против включването на ядрената енергия в таксономията“, каза германският министър на околната среда Щефи Лемке. „Ядрената енергетика е всичко друго, но не и устойчива“, посочи тя, като нарече включването й „основна грешка, която ще застраши нашите климатични цели“.

Австрийският министър на околната среда Леоноре Гевеслер, чиято алпийска страна произвежда по-голямата част от енергията си от хидроенергия, също беше критична, но както за ядрената енергия, така и за газа.

„Решението е погрешно, защото застрашава бъдещето. Даваме на децата си раница, пълна с проблеми. Това е безотговорно,” каза тя.

Преди съобщението на Комисията Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция подписаха съвместно писмо, в което твърдо се противопоставят на газовите проекти като „до голяма степен несъвместими“ с целите на Парижкото споразумение за климата.

Трима еврокомисари гласуваха против

Не всички  комисари от 27-те държави-членки на ЕС гласуваха единодушно.

Преди обявяването трябваше да се проведе гласуване и трима комисари гласуваха против, каза служител на ЕС, пожелал анонимност. Това са комисарите Йоханес Хан, Елиза Ферейра и Жозеп Борел.

Зелените активисти също изразиха възмущение.

Активистката за устойчиво финансиране от „Грийнпийс“ Ариадна Родриго каза, че иска „да съобщи за опит за грабеж“.

„Някой се опитва да вземе милиарди евро от възобновяемите източници и да ги потопи в технологии, които или не правят нищо за борба с климатичната криза, като ядрената енергия, или които активно влошават проблема, като изкопаемият газ“, каза тя.

Макгинес обаче защити решението и твърди, че планът налага гаранции за това как ядрените и газовите проекти се провеждат при правила за устойчиво финансиране.

„Поставяме строги условия за включване в таксономията. Те са обект на ясни ограничения и периоди на постепенно премахване“, каза тя.

Тя също така отхвърли обвиненията, че предложението подкопава доверието в ЕС като глобален стандарт за зелено финансиране. „Мисля, че доверието в нас всъщност се повишава, като правим нещо, което е трудно, но необходимо“, заяви тя в отговор на критиците.

Борбата за класификацията на енергийните източници на Европейския съюз е последният конфликт в дискусиите между държавите-членки за това как да се постигне икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Брюксел имаше големи надежди, че ЕС ще помогне за определянето на глобален стандарт за  устойчиви проекти и ще насочи големи потоци от пари от Уолстрийт към спасяването на планетата.

Берлин и Париж бяха категорични, че избраните от тях енергийни индустрии са годни да получат зеления етикет и на Комисията беше възложена политически отровната задача да съгласува позициите.

За да спечелят етикета, газовите и ядрените проекти са обект на ограничения – проектите трябва да бъдат одобрени съответно до 2030 и 2045 г., както и да отговарят на дълъг списък от специфични за сектора критерии.

Следващи стъпки

Предложението за таксономия за ядрената енергия и газа вече отива в Европейския парламент и при страните-членки, които имат четири месеца, за да го разгледат внимателно. Те не могат да правят промени в предложението, но могат да решат да го отхвърлят.

И ЕП, и Съветът на ЕС, могат да поискат допълнителни два месеца време за проверка, ако желаят. Освен ако не постигнат мнозинство, което да наложи вето, предложението ще бъде одобрено.