ЕК предлага стимул в размер на 750 млрд евро, последната дума ще е на страните членки

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарната сесия на Европейския парламент на 27 май. [Европейска комисия]

В сряда (27 май) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи безпрецедентен стимул на стойност 750 милиарда евро. Фондът ще се състои предимно от грантове, като правителствата ще имат основна роля при вземането на решение за това как ще бъдат изразходвани средствата.

Новият фонд за възстановяване ще включва общо 500 милиарда евро грантове, а останалата част ще бъде под формата на заеми при благоприятни условия.

“Нашата готовност да действаме трябва да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени”, посочи фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Фондът е част от актуализирана многогодишна финансова рамка (МФР), дългосрочния бюджет на ЕС. МФР ще мобилизира допълнителни 1,1 трилиона евро между 2021 и 2027 година.

За да събере 750 милиарда евро, Европейската комисия ще поиска одобрението на държавите членки да вземат заеми от капиталовите пазари на рекордни нива, като увеличи собствените ресурси на ЕС до 2%.

Комисията възнамерява да изплати дълга като разпредели разходите за период до 30 години, както и чрез въвеждане на нови данъци в ЕС, сред които “зелени” мита върху въглеродните емисии и пластмасите и дигиталния данък.

За да може МФР и фондът за възстановяване да започнат да функционират от 1 януари 2021 г., споразумението за основните характеристики на пакета трябва да се постигне до лятото, твърди Комисията.

Обявеният пакет представлява най-големият фискален стимул в историята на ЕС и цели преодоляването на най-голямата рецесия от създаването на блока преди близо седем десетилетия.

В допълнение към пакета на ЕС, обявен днес, държавите членки приеха фискални мерки за стимулиране на обща стойност над 3% от БВП на ЕС (около 420 милиарда евро).

ЕС предложи и 540 милиарда евро помощ за ликвидност, насочена към държавите членки и компаниите.

Фон дер Лайен заяви, че средствата ще са от полза за най-засегнатите региони и сектори.

В резултат на това по-голямата част от безвъзмездните средства ще са за Италия, която може да получи до 82 милиарда евро и Испания (до 77 милиарда евро).

Всички държави членки ще имат достъп до средствата за възстановяване. Комисията предложи схема за разпределение, чрез която ще се определи максималния размер на безвъзмездните средства и заемите, до които всяка страна членка може да има достъп. Това ще е възможно, ако националните планове отговарят на определени усповия и страните членки дадат съгласието си, обясни служител на ЕС.

Фондът за възстановяване на фон дер Лайен е подобен на предложението, направено от Германия и Франция миналата седмица, подкрепено от силно засегнатите страни като Испания.

Но “Пестеливата четворка” (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция) се противопостави на заемането на толкова голяма сума и предоставянето на безвъзмездни средства на нуждаещите се страни.

“На този етап Европейската комисия избягна всякакви трудни решения или правенето на компромиси”, посочи дипломат от ЕС от северна страна членка.

Според него, лидерите са се върнали много назад в усилията си да постигнат компромис, колкото се може по-бързо.

От друга страна въвеждането на нови данъци за погасяване на дълга на ЕС вероятно няма да бъде изпълнено. Държавите членки многократно се проваляха с въвеждането на дигиталния данък или общата корпоративна данъчна основа.

Фон дер Лайен обаче намери подкрепа сред най-големите групи на Европейския парламент.

“Солидарността се завръща”, заяви председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Процедура по комитология

Като жест към северните страни фон дер Лайен предложи държавите членки да имат думата при вземането на решение за достъп до фондовете.

Националните правителства ще трябва да представят плановете си за възстановяване и устойчивост, свързани с инвестициите и реформите си, за да получат достъп до по-голямата част от фонда на стойност 750 милиарда евро.

Чрез тези планове Комисията цели да спаси и трансформира националните икономики.

Инвестиционните планове трябва да бъдат приведени в съответствие със зелените и дигиталните трансформации и да спазват принципите на върховенството на закона. Предложенията за реформи трябва да се ръководят от специфичните за отделните държави препоръки, издадени от Европейската комисия миналата седмица.

След като националните планове бъдат изпратени на Брюксел, всички държави членки ще решат дали тези предложения за инвестиции и реформи си струва да бъдат финансирани чрез процедурата по комитология, която изисква консултация с националните правителства.

Фон дер Лайен реши да прибегне до процедурата по комитология, за да осигури “колективна собственост” върху средствата, така че всички държави членки да са убедени, че ЕС финансира “правилните приоритети”, обясни служител на ЕС.

Националните планове трябва да бъдат одобрени от квалифицирано мнозинство от държави членки (най-малко 15 държави членки, представляващи 65% от населението на ЕС).

“Пестеливата четворка” посочи в предложението си за фонд за възстановяване, че е нужен “силен ангажимент за реформи и фискална рамка”.

Планът за възстановяване поставя началото на един от най-трудните преговори в историята на ЕС.

“Позициите са много раздалечени, а решението трябва да се вземе с единодушие, така че преговорите ще отнемат време. Трудно е да си представим, че това предложение ще сложи край на преговорите”, посочи нидерландски дипломат.

Залогът ще бъде висок и за самата фон дер Лайен. След трудно начало на мандата си, чрез плана си за възстановяванр, германският председател на Комисията ще се опита да защити целостта на еврото и вътрешния пазар. Чрез него тя цели да върне политическата инициатива в десетилетие, дълбоко белязано от пандемията.