ЕК предложи вече разпределените от Борисов пари за борба с безработицата

[Chris Goldberg / Flickr]

В понеделник Европейската комисия официално предложи на България един милиард лева (511 млн. евро) помощ по схемата SURE, която бе разработена за борба с безработицата в условията на пандемията.

Сумата трябва да бъде одобрена от Европейския съвет, преди да бъде преведена за използване от правителството в София. Парите ще бъдат отпуснати под формата на заеми с изгодни условия.

Европейските пари още не са одобрени за отпускане, но вече бяха обявени като осигурена помощ от Министерския съвет в София на 5 август. Тогава правителството проведе онлайн заседание, на което разпредели общо 1.3 млрд. лв. за борба с безработицата и увеличаване на заплатите на част от администрацията с 30%.

Още тогава бе уточнено, че един милиард лева от тези пари са заем по новия европейски инструмент SURE, който е с ограничен срок на действие до края на 2022 г.

Заемът ще отиде за изплащането на компенсациите по схемата “60/40” за бизнеса за периода от април 2020 г. до януари 2021 г. По този механизъм държава поема 60% от заплатите за бизнеси, които имат проблем със спадналите обороти заради коронакризата, обяви тогава правителството.

Българските власти твърдят, че европейските пари ще помогнат за запазването на заетостта на около 250 000 работници до края на 2020 г. и ще се подобрят стабилността на системата за изплащане на обезщетения за безработица.

За да получи заема, България ще внесе около 107 млн. лв., като гаранция.

По програмата SURE България е декларирала, че ще използват сравнително малко пари. За сравнение Хърватия, която има 4 млн. души население, е поискала 1 млрд. евро.

По този инструменти ЕК предвижда да тегли заем в размер на 81.4 млрд евро, за да ги предостави на 15 държави членки, които вече са поискали помощ. Най-много пари са поискали Италия (27,4 млрд. евро), Испания (21.2 млрд. евро), Полша (11.2 млрд. евро) и Белгия (7.8 млрд. евро).

Португалия и Унгария също са изпратили формални искания, които са в процес на оценяване и скоро комисията би трябвало да обяви предложението си за тях.

“SURE бе една от първите предпазни мрежи, които решихме да създадем, за да гарантираме, че работниците имат доход, докато нямат заетост, и че работните им места ще бъдат запазени. Тя ще помогне за по-бързо възстановяване”, коментира еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит, цитиран от пресцентъра на ЕК.