ЕК: Възстановяването след кризата няма да е равномерно

Хан повтори призива на Еврокомисията към държавите-членки на ЕС да ратифицират бързо решението за създаването на нови собствени ресурси за бюджета на ЕС. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Не всички държави от ЕС ще се възстановят от икономическите загуби през 2020 г. с еднакви темпове. Това посочи Йоханес Хан, еврокомисар за бюджета и администрацията, в понеделник (22 февруари) и призова за силен съвместен отговор от всички държави-членки.

“Загубите през 2020 г. няма да бъдат възстановени толкова бързо или с еднакви темпове в целия ЕС и затова е от съществено значение 27-те държави членки да демонстрират съвместна и силна европейска реакция”, каза Хан.

Въпреки че последиците от пандемията все още се усещат в цялата икономика, Хан посочи, че в зимните икономически прогнози може да намерим светлина в края на тунела.

“Очакваме общо възстановяване на икономиката на ЕС от 3,7% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г., което означава връщане към нивата на БВП преди пандемията през 2022 г., което е по-рано от очакваното”, подчерта той.

Хан повтори призива на Еврокомисията към държавите-членки на ЕС да ратифицират бързо решението за създаването на нови собствени ресурси за бюджета на ЕС. То бе одобрено от европейските лидери миналия декември, а седем държави членки вече са го ратифицирали.

“Разчитаме на ангажимента на всички страни членки да действат възможно най-бързо в интерес на гражданите на ЕС”, добави той. И посочи, че Комисията може да започне да издава дълг едва след като всички 27 държави членки са завършили ратификацията.

От миналата година Европейската комисия води интензивен диалог с всички страни членки, за да обсъди изготвянето на националните им планове за възстановяване, които са предварително условие за използване на Фонда за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро.

“Това може да помогне да се гарантира, че националните планове са напълно приведени в съответствие с целите”, посочи Хан. Той подчерта, че е необходимо да се избягва ненужно забавяне при изплащането на средствата.

Комисарят настоя правителствата на 27-те страни членки да се консултират със заинтересованите страни на национално ниво при изготвянето на своите планове, включително с местните и регионалните власти.

Хан посочи, че националните планове не са само за инвестиции, но и за необходимите реформи, съответстващи на препоръките от европейския семестър.

След одобрението на решението за собствените ресурси от всички държави членки Европейската комисия предвижда обем на емисиите на дългове от 150 до 200 милиарда евро годишно до края на 2026 година.

Това означава, че ЕС ще бъде един от най-големите емитенти на пазара наравно с емитентите на държавни облигации като Франция, Италия и Германия, посочи Хан.