ЕК ще забрани хранителна добавка, която може би причинява рак

E171 се използва широко като оцветител в редица храни като торти и сладкиши, сладкарски изделия и хранителни добавки.  [SHUTTERSTOCK]

Европейската комисия ще предложи на държавите-членки забрана за употреба на титанов диоксид (E171), обща хранителна добавка, която Европейската агенция за безопасност на храните определи като опасна.

Титановият диоксид (E 171) е добавка в храните, която се състои отчасти от наночастици и се среща главно в храни като сладкарски изделия, торти, десерти, сладолед, бисквити, шоколадови блокчета, тестени изделия и сладкиши. Основната му функция е да придава бял цвят или непрозрачност на продуктите.

Комисията подчерта че нейният приоритет е „здравето на гражданите и безопасността на храната, която ядат, както и продуктите, които се използват“ в общността, заяви говорител на Комисията в четвъртък (6 май).

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес също потвърди в Туитър, че Комисията ще предложи забрана на добавката. Тя добави, че обсъжданията с държавите-членки ще започнат този месец.

Въпреки това, като се има предвид, че Европейската агенция за безопасност на храните не е установила непосредствено и остро безпокойство за здравето, нито едно действие няма да бъде ефективно веднага.

Всички страни от блока ще обсъдят подходящ преходен период, за да се позволи заместване на веществото, когато е необходимо, каза говорителят.

„Пътят напред ще бъде обсъден през следващите няколко седмици с държавите-членки с оглед приемането на мярка възможно най-скоро“, добави говорителят.

E171 се използва широко като оцветител в редица храни като торти и сладкиши, сладкарски изделия и хранителни добавки. Той няма хранителни или функционални ползи в храната.

Предложението на Комисията идва след публикуването на новото научно становище на Европейската агенция за безопасност на храните за  E171 в четвъртък (6 май).

Становището установи, че има риск от  генотоксичност на веществото, така че то вече не може да се счита за безопасно, когато се използва като хранителна добавка.

Генотоксичността се отнася до способността на химично вещество да уврежда ДНК, генетичния материал на клетките, което след това може да доведе до канцерогенни ефекти.

Новините бяха широко приветствани от много групи за защита на храните и потребителите, които от няколко години водят кампания срещу използването на E171.

Флориана Кимарусти, генерален секретар на една от групите, каза, че „от години потребителите, неправителствените организации и членовете на Европейския парламент подават сигнали за благосъстоянието на европейските потребители и в частност здравето на нашите деца, които ядат токсични добавки в храната си ежедневно“. Тя добави, че групата приветства факта, че Европейската агенция за безопасност на храните най-накрая признава потенциалните опасности, свързани с потреблението.

„Сега се надяваме, че Европейската комисия ще предприеме съответните действия, като в центъра на техните решения ще бъде здравето на потребителите“, добави тя.

Камил Перин, старши служител по хранителната политика в Европейската организация за консумация на храни, каза, че вярва, че E171 „няма място на нашата трапеза“.

Посочвайки, че потребителската група е вдигнала тревога за безопасността на титаниевия диоксид през 2019 г., Перин се оплака, че ЕС не е реагирал достатъчно бързо.

„Бихме искали политиците от ЕС да действат по-рано и да последват примера на Франция, където E171 е забранен за употреба в храните от януари 2020 г. въз основа на предпазния принцип“, каза тя и подчерта, че добавката се използва за чисто естетически цели.

„Опитът от Франция показва, че производителите на храни могат да се откажат от това бяло оцветяване в своите продукти, като мнозина вече са го премахнали от рецептите си. Сега е време тази добавка да бъде забранена в целия ЕС “, подчерта тя.

Говорител на FoodDrinkEurope, организация, представляваща европейската индустрия за храни и напитки, заяви пред EURACTIV, че „безопасността на потребителите и на нашите продукти е от първостепенно значение за хранителната индустрия“.

Говорителят подчерта, че организацията „взема под внимание оценката на Европейската организация за консумация на храни , която ще анализира подробно“.

„Европейската индустрия за храни и напитки отговаря на цялото европейско законодателство и ще действа в съответствие с всяко по-нататъшно решение за управление на риска след тази оценка“, добави той.