ЕК ще предложи дигиталния данък до юни

Зам.-председателят на Еврокомисята Маргрете Вестагер. [Shutterstock]

Европейската комисия не се отказала от намерението си да представи плановете си за дигитален данък до юни, въпреки скорошния напредък на ниво Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Страните от общността искат технологичните гиганти от САЩ и Азия да плащат повече повече от парите, които правят на тяхна територия.

В разговор с евродепутатите от данъчната подкомисия на Европейския парламент във вторник Вестагер приветства усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да отмени някои от предишните червени линии, които постави неговият предшественик Доналд Тръмп.

Когато встъпи в длъжност новата американска администрация  заяви, че ще отпадне така наречената позиция на “безопасното пристанище”, която предвиждаше, че големите технологични компании ще трябва да се придържат към новия данък само доброволно.

“Приветстваме горещо промяната в позицията на САЩ“, каза Вестагер пред депутатите.  “По-специално оттеглянето на предложението за “безопасно пристанище”. Ние сме оптимисти, че екипът на Байдън е сериозен  за постигане на споразумение.“

Цел за юни

Комисията би предпочела международно споразумение в ОИСР, но последните добри новини от САЩ няма да попречат на плановете на ЕС да излезе със собствено предложение за цифровия данък, каза Вестагер.

“Ние възнамеряваме да внесем предложението до юни тази година, за да може таксата да започне да функционира от 2023 г. нататък”, каза тя, като подчерта важността на приемането на бързо споразумение на плановете. Причината за бързането е, че този данък ще допринесе за увеличаване на собствения ресурс на блока, който е като част от споразумението за фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

По-рано тази година Комисията започна обществена консултация за плановете за дигитален данък на територията на целия блок, която трябва да приключи на 12 април.

Вестагер разкри също така, че при изготвянето на новия цифров данък Комисията  иска да избегне всякаква намеса в процеса на ОИСР и няма да допусне нейните планове да се окажат “дискриминационни“.

Преди това правителството на САЩ заплаши да издаде мита от 25% върху определени френски стоки, след като миналата година Париж реши да наложи собствен данък върху цифровите услуги.

През януари обаче администрацията на Байдън обяви, че ще спре предвидените мита в очакване на по-подробно разследване от офиса на търговския представител на САЩ  дали френските тарифи са дискриминационни спрямо американските фирми.

Предишен опит на ЕС за дигитален данък 

Опитите за въвеждане на обща такса за цифрови услуги се провалиха през 2019 г., след като  Ирландия, Финландия и Швеция се противопоставиха на идеята. Предложението беше технологичните гиганти да плащат такса от 3% от печалбата си. Мярката се отнасяше за компании, които имат приходи от над 750 милиона евро от които 50 милиона евро трябва да бъдат облагаеми от ЕС.

След неуспеха през 2019 г. да въведе единна европейска рамка за цифрово данъчно облагане, някои държави-членки се опитаха да наложат данък със собствени усилия. Това се случи във Франция, Испания, Италия и Австрия.

Миналите неуспехи на ниво ЕС на свой ред накараха някои евродепутати да поставят под въпрос как се гласува данъчното законодателство в Съвета. Проблемът е, че данъчните закони се приемат само с единодушие от 27-те страни-членки.

Доклад на икономическата комисия на ЕС

Някои евродепутати настояват да видят промени в тази област. Във вторник комисията по икономика в Европейския парламент прие резолюция по темата, като отбеляза, че Комисията трябва да разгледа “всички възможности, предвидени в договорите, ако не може да се постигне единодушно споразумение“.

Под “всички възможности“ се има предвид позоваване на член 116 от договора, което потенциално би позволило да се проведе гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета, а не с единодушие.