Енергийно ефективните сгради трябва да станат “новото нормално“

Фактът, че в момента няма "стандартно определение за енергийна бедност" в европейските страни, прави стратегията на ЕС "Вълна за обновяване" още по-важна, каза Симсон. [ audiovisual.ec.europa.eu/en/phot… ]

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон подчерта значението на стратегията “Вълна за обновяване“ в борбата с енергийната бедност в Европейския съюз.  Тя заяви, че устойчивите, енергийно ефективни сгради трябва да станат “новото нормално“.

Фактът, че в момента “няма стандартно определение за енергийна бедност“, като се има предвид, че държавите-членки разработват свои собствени критерии в съответствие с националния контекст, прави европейската стратегия още по-важна, каза Симсон по време на виртуален форум за енергийната бедност, организирана от Европейския икономически и социален комитет.

Защитата на правото на гражданите на достъп до отоплени жилища е един от основните принципи на стратегията “Вълна за обновяване“, посочи комисарят.

Според Симсон енергийната бедност не е пряка и зависи от проблеми като ниски наеми и ниска енергийна ефективност.

Докато енергийната бедност продължава да тормози европейците, цифровият и зелен преход “не може да се случат с пълна скорост“, продължи тя, като подчерта, че “Европа трябва да бъде пример за успешния преход, който подкрепи приемането на решения за обновяване на всички сгради“. Тези намерения трябва да се възползват максимално от програмите за финансиране от ЕС.

Тя също така изтъкна инициативата за достъпни жилища, която ще работи за осигуряване на домове на по-ниски цени, както и европейските директиви за данъчно облагане на енергийните продукти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също работи по платформа за действие срещу енергийната бедност, където общинските политики и мерки ще са насочени към по-голяма ефективност.

Симсон участва във виртуална конференция на тема “Енергийна бедност на кръстопътя на Европейския стълб на социалните права и Европейския екологичен пакт“, организирана от Европейския икономически и социален комитет.

Европейският стълб на социалните права ще бъде в основата на социалната среща на върха, която ще се проведе от португалското председателство на Съвета на ЕС на 7 и 8 май в Порто.

Инициативата на Европейската комисия “Вълна на обновяване“/Renovation Wave бе представена през октомври миналата година. Тя е приоритетна в рамките на Европейската зелена сделка и има потенциала да ограничи енергийната бедност.  Насърчава се икономическото възстановяване след пандемията чрез постигане на серия положителни ефекти — икономически, социални, здравни, климатични.

Според българската неправителствена организация “За Земята”, тази инициатива е огромна възможност за страната, като се има предвид, че  сме първенец на Евросъюза по енергийна бедност.