ЕП е готов да покаже мускули за бюджета на съюза

[ЕП]

Преди срещата на върха на ЕС в четвъртък Европейският парламент оказва натиск върху държавите-членки да се съгласят за амбициозен бюджет. Парламентът настоява за по-голямо участие в процеса на вземане на решения след Брекзит и заплашва да отхвърли ключовия финансов инструмент на блока.

С напускането на Обединеното кралство ЕС загуби един от най-големите си финансови участници и политическа тежест. Тъй като блокът навлиза в период на размисъл за собствената си същност, парламентът се намеси и поиска по-голямо участие в политиката на ЕС, като се започне от бюджета.

“Депутатите искат да вземат участие, те искат да бъдат включени”, каза пред репортери в сряда евродепутатът от ЕНП и съдокладчик за дългосрочния бюджет на ЕС, Ян Олбрихт. “Този ​​парламент се учи, ние си взехме поука от миналия път”, добави той и подчерта, че този път е различен, защото ЕС е различен след Брекзит. “Не става въпрос за пари”, допълни полският евродепутат.

Въпреки това, депутатите смятат, че Съветът е разбрал промяната в политическата динамика,

“Оценяваме начина, по който председателят Шерл Мишел ни включи в прозеса през последните два месеца. Комплименти и за хърватското председателство. Но добрите новини спират тук”, каза председателят на бюджетната комисия Йохан Ван Овертвелд (Европейски консерватори и реформисти). “Предложението, което днес имаме на масата, не може да бъде прието в парламента”, предупреди той. И по този въпрос мнозинството от депутатите са на едно и също мнение.

Не за първи път Европейският парламент заплашва да не приеме бюджета или да се противопостави на избора на председател на Европейската комисия. Все пак депутатите все още не са се осмелили да оспорят Съвета.

Заплахите не се толерират

Европейската комисия на заплахите с призрака на „сценария на ужасите“. Източници от ЕС предупредиха, че държавите-членки ще спрат да получават средства, ако няма споразумение до края на тази година.

“От месеци искаме план за действие при извънредни ситуации“, обясни Ван Овертвелд. Ако Комисията реши да не създаде алтернативен план, “това е тяхна отговорност.”

Олбрихт обясни, че договорите за ЕС позволяват дублирането на бюджета, ако няма споразумение. Регулацията на програмите обаче изтича и ще трябва да бъде актуализирана и това законодателство изисква съвместно решение на ЕП и Съвета.

Лидерите не са впечатлени

Но “икономичните страни” (Швеция, Дания, Австрия и Нидерландия) не са впечатлени от предупрежденията на парламента. “Сега сме концентрирани върху постигането на споразумение между лидерите на ЕС”, коментира дипломат заплахите на парламента.

За тази група страни основните приоритети са да се намали бюджетът до 1% от БНД на ЕС и да се поддържат парите, които те получават обратно, като компенсация за ниската възвръщаемост в други бюджетни политики. Групата е готова да се бори със зъби и нокти, за да постигне двете цели. “Нашият план А е 1% и отстъпката. Това е и план Б“, подчерта дипломатът.

За тези страни предложението на Мишел продължава да бъде “твърде много, за да се съгласим”. Например, те биха искали да намалят с допълнителни 70-80 милиарда евро, от които 30 милиарда евро могат да са от кохезията.

Освен това те предупредиха, че ако бъдат включени нови собствени ресурси в МФР, те ще трябва да бъдат намалени от националните вноски.

Парламентът, напротив, смята, че нито предложението на Комисията, нито това на Шарл Мишел е достатъчно, за да отговори на амбициите на ЕС и политическите приоритети, определени от държавите-членки.

Въпреки всички нерешени проблеми, според източник от Брюксел, споразумението все още е възможно този уикенд, или скоро, въпреки че съдържанието, а не бързината му трябва да е приоритет.

“Веднага след като има има съгласие в Европейския съвет, трябва да има контакти с Европейския парламент, за да се гарантира съгласието му”, заяви източник от ЕС. Тогава ще дойде време за преговори. Лидерите от ЕС бяха посъветвани за всеки случай да не си правят други планове за уикенда.