ЕС започва процедура срещу Русия, защото ограничава европейските компании

Европейската комисия заяви, че Русия постепенно е разширила своята политика на ограничения, за да се замени чуждестранните стоки и услуги в договори за обществени поръчки. [ Сергей Bezgodov / Shutterstock ]

Европейският съюз започна правна процедура в Световната търговска организация срещу  някои руски мерки, които ограничават или забраняват на компаниите от ЕС да продават стоки и услуги на руски държавни предприятия.

“Тези практики изглежда противоречат на правилата на СТО, които изискват Русия да не дискриминира чуждестранни компании”, заяви Европейската комисия в понеделник.

Първата стъпка в спора в рамките на глобалната организация е период на консултации, обикновено от 60 дни. Ако консултациите се провалят, жалбоподателят може да поиска от организацията да сформира арбитражен панел, който да разгледа спора.

Комисията, която контролира търговията за 27-членния блок, заяви, че Русия постепенно е разширила своята политика на ограничения за замяна на чуждестранни стоки и услуги в договорите за обществени поръчки от 2015 г.

Комисията подчерта, че предизвикателството е съсредоточено върху три специфични руски мерки, които според нея са несъвместими със законодателството на СТО, изискващо членовете да третират чуждестранни и местни производители по недискриминационен начин.

Изпълнителната власт на ЕС твърди, че Русия е въвела oтcтъпĸи oт 15% зa пpeдлaгaни идeнтични cтoĸи и ycлyги oт pycĸи ĸoмпaнии.

Освен това руските фирми, които искат да доставят определени инженерни продукти в чужбина, се нуждаят от разрешение, каза Комисията. Друг проблем, според ЕК,  са изискванията за национални квоти до 90% при поръчките на около 250 продукта, включително превозни средства и текстил.