ЕС и САЩ обявяват нова селскостопанска платформа

"Има различни начини да се стигне до култура с нетни нулеви емисии. И трябва да уважаваме, че има различни пътища“, каза министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак. [USDA]

Европейската комисия и администрацията на САЩ обявиха създаването на нова платформа за трансатлантическо сътрудничество в областта на селското стопанство. Те ще  се опитат да засилят обмена на знания и сътрудничеството, но остава напрежението заради настояването на ЕС за устойчивост.

Платформата, обявена в сряда (3 ноември), бележи началото на „нова глава в сътрудничеството между ЕС и САЩ с нова платформа“, заяви американският министър на земеделието Том Вилсак.

„Време е да запретнем ръкави и да се ангажираме с най-належащите проблеми, пред които е изправено селското стопанство и нашите селски общности“, каза Вилсак по време на събитие, което отбеляза началото  на платформата. Той подчерта, че това е „първата реална възможност от почти десетилетие“ за съответните министерства да работят заедно.

Платформата има за цел да обменя знания и информация, но също така да насърчава взаимното разбирателство и доверие в усилията на двете селскостопански администрации да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства по отношение на устойчивостта.

Еврокмисарят по земеделие Януш Войчеховски приветства този ход, като подчерта, че сътрудничеството между двете страни е необходимо „повече от всякога“ и че те са в „силна позиция“ да ръководят промяната в устойчивото земеделие.

Фокусирайте се върху дестинацията, а не върху пътуването

Не е тайна, че ЕС и САЩ не са на една и съща позиция за бъдещата посока на агрохранителния сектор, а новината идва на фона на нарастващото напрежение заради все по-големите амбиции на ЕС за устойчивост.

САЩ отправиха остри критики към водещата политика на ЕС в областта на храните и земеделието, стратегията „От фермата до трапезата“. Водещи експерти също предупредиха, че това може да доведе до намаляване на селскостопанската производителност.

Но въпреки че избраните от тях пътища към по-устойчиво бъдеще се различават, Том Вилсак и Януш Войчеховски побързаха да подчертаят, че споделят една и съща визия, съсредоточена около общи цели за устойчивост.

„Има различни начини да се стигне до култура с нулеви емисии. Трябва да уважаваме, че има различни пътища за стигане дотам“, каза Вилсак. Той добави, че няма желание да  принуждава фермерите да приемат определена система.

Вместо това трябва да има признание, че и двете страни са ангажирани с „множество ефективни начини за постигане на взаимно желани резултати“.

Междувременно Войчеховски използва възможността да подчертае, че двете селскостопански администрации имат повече прилики, отколкото разлики, както по отношение на техните селскостопански системи, така и по отношение на предизвикателствата, пред които са изправени.

„Докато САЩ и Европа са разделени от океан, ние сме свързани чрез земята“, каза той.

Не създавайте търговски бариери, предупреди САЩ

Въпреки това, все още се крият забулени предупреждения за бъдещи потенциални търговски бариери и намеса в делата на другия.

Вилсак предупреди, че всеки опит за налагане на външни производствени стандарти върху американското селско стопанство няма да получи подкрепа. Той имаше предвид нарастващите призиви на ЕС Съединените щати да прилагат същите високи стандарти за устойчивост, каквито се очакват от европейските фермери при вноса на продукти.

„Ако се опитвате да наложите производствени стандарти, това, което правите, е, че създавате реална възможност за значителни търговски бариери, които са в противоречие със Световната търговска организация. Освен това оставяте  потребителите без избор“, предупреди той.

„Неоправданите“ търговски бариери, добави Вилсак, нанасят икономически последици, но също така „задушават развитието на нови технологии, необходими за справяне с предизвикателството за изхранване на нарастващото население с по-малък отпечатък върху околната среда“.

Попитан от EURACTIV как европейските фермери могат да бъдат защитени от внос от страни с по-ниски стандарти, еврокомисарят Войчеховски каза, че е наясно с опасенията, но подчерта, че не е в интерес на нито една от страните да създава бариери пред търговията.

„Разбира се, напълно разбирам опасенията на фермерите за вноса. Но сега основните проблеми на европейските фермери не са свързани с вноса, а с износа на нашите европейски продукти“, каза той.

„Ние сме износители на храни. Не е наш интерес да създаваме търговски бариери“, каза той, като добави, че това ще бъде основната тема за обсъждане по време на предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари.

„Френското председателство ще бъде добра възможност да се обсъди как да се подобрят търговските отношения и да се постигнат колкото е възможно по-високи стандарти“, каза комисарят.

Френският президент Еманюел Макрон посочи необходимостта от преосмисляне на търговските политики на ЕС, за да се включат огледални клаузи за климата и биоразнообразието.

Франция  е една от страните от ЕС, които досега отказаха да подпишат споразумение за свободна търговия със страните от Латинска Америка, като заяви, че очаква гаранции за околната среда и здравните стандарти.